PO - PÁ v 17:50 na Primě

Hovězí consommé s celestýnskými nudlemi

Prostřeno XI (18) 20.5.2015 polévka Foto:

Consommé je docela věda, náročná na čas, výsledkem by měl čirý vývar intenzivní chuti. Lenka postupovala podle receptu Zdeňka Pohlreicha.

Doba přípravy:
Počet porcí: 5-6
Suroviny
oháňka nebo hovězí kosti 500 g
mrkev 1 ks
celer 1/4 ks
cibule 1 ks
mleté libové hovězí maso 200 g
červené víno 150 ml
bílek 5 ks
nové koření
sůl
Postup
1

Kusy oháňky nebo kosti dejte na pekáč, přilijte trochu oleje, přidejte na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu a neoloupanou cibuli. Promíchejte s divokým kořením a v troubě rozehřáté na 220°C zapečte zhruba půl hodiny.

2

Pekáč vyndejte z trouby, slijte přebytečný tuk a pekáč dejte na sporák. Přidejte rajský protlak a podlijte červeným vínem. Dobře promíchejte a na mírném ohni provařte, aby se odpařil alkohol. Kusy masa vyberte z pekáče a přendejte do velkého hrnce. To, co zbyde na pekáči, ještě pomalu orestujte, až se víno odpaří a zelenina zkaramelizuje. Poté obsah pekáče přidejte do hrnce k masu a zalijte studenou vodou.

3

Přiveďte k varu, stáhněte plamen a nechte pomalu táhnout 4-7 hodin. Poté vyndejte oháňku, vývar přeceďte a nechte vychladnout – ideálně přes noc.

4

K vyčištění vývaru a zesílení chuti smíchejte mleté hovězí se sněhem z bílků a tuto směs vmíchejte do studeného vývaru. Za stálého míchání přiveďte polévku k varu, poté stáhněte plamen a už bez míchání vařte asi hodinu. Poté naběračkou opatrně nabírejte vývar a přeceďte ho přes čisté plátýnko do nádoby.

Témata článku: Polévky
Líbí se vám tento recept?

Vaše názory

anonymP
Lenko, gratuluji vám, 2 20.05.2015 19:50

Lenko, gratuluji vám, předvedla jste výborný výkon.
Podávat složitou polévku takovým stolovníkům, jaké jste měla vy, je odvážné, ale zbytečné.
Kdybyste ke kousku masa prskla bujón, ocenily by to víc..
Těm jste měla podat scezené bílky s masem,pořádně okořeněné a osolené,jako předkrm s názvem Jarní sníh a obzvlášť Katce by to asi chutnalo.
Jen Bára se zdá být čistá duše, ale Katka se Zuzanou - škoda mluvit, jen si odplivnout...

Veruschka
Souhlasím s vámi, co se týká 21.05.2015 21:50

Souhlasím s vámi, co se týká polévky. Nikdo, kdo neví, co je to za polévku, ji neocení. Jednou už ji tu vařil jeden soutěžící, nakonec do ní dal každénu celý syrový žloutek a splakal nad výdělkem. Byli by do ní raději měli nudle, syrové žloutky nejedli, výsledek nulový.

anonymP
Nevím,kde jsem vzala 22.05.2015 19:05

Nevím,kde jsem vzala Báru-pochopitelně jsem myslela Luciu:-)

reklama