PO - PÁ v 17:50 na Primě

Hovězí líčka na červeném víně, bramborová kaše

Prostřeno XI (12) plzeňsko 8.4.2015 hl. chod Foto:

Bára se pokusila o kulinářský hit, který v našich končinách rozšířil Zdeněk Pohlreich – a uspěla.

Doba přípravy:
Počet porcí: 5
Suroviny
telecí nebo hovězí líčka 1 kg
cibule 2 ks
rajský protlak 1 lžíce
červené víno 200 ml
hovězí vývar 500 ml
troška instantní jíšky
sůl
Bramborová kaše:
brambory 1 kg
kus másla
sůl
Postup
1

Nakrájíme a očistíme kořenovou zeleninu, část si necháme stranou. Maso částečně očistíme a kusy líček na pánvi zprudka opečeme, aby se zatáhlo. Pak přendáme do pekáče. Na výpeku orestujeme nejdříve kořenovou zeleninu a pak pokrájenou cibuli, až směs zezlátne, přidáme lžíci protlaku, chvíli mícháme a pak po troškách přiléváme víno. Směs přidáme k masu do pekáčku, ještě přidáme vývar a pomalu pečeme (dusíme) v troubě přiklopené tři hodiny na 140°C, neotvíráme, nemícháme. Teprve ke konci, když je maso dokonale měkké, je naporcujeme a dochutíme a omáčku, kterou v případě potřeby zahustíme instantní jíškou.

2

Na oblohu orestujeme na másle zbylou kořenovou zeleninu na proužky (můžeme si pomoci škrabkou).

3

Uvaříme doměkka oloupané brambory, které v hrnci důkladně rozšťoucháme. Ohřejeme si smetanu a rozehřejeme máslo. Pomalu přidáváme do brambor a zašleháme. Kaši servírujeme doprostřed talíře, obložíme masem, posypeme orestovanou zeleninou a kolem dokola přelijeme omáčkou.

Témata článku: Maso, Přílohy
Líbí se vám tento recept?

Vaše názory

marie44S
Kde se dají koupit hovězí 1 17.04.2015 17:42

Kde se dají koupit hovězí líčka? V Prostřenu se vaří častokrát a u žádného řezníka jsem je ještě neviděla. Díky za informaci.

Anonym
neviděla jsem nikde,řezníci 21.01.2016 14:14

neviděla jsem nikde,řezníci si je asi rozeberou......

marie44
Kde se dají koupit hovězí 0 17.04.2015 17:39

Kde se dají koupit hovězí líčka? V Prostřenu se vaří častokrát a u žádného řezníka jsem je ještě neviděla. Díky za informaci.

reklama