PO - PÁ v 17:50 na Primě

Hovězí na víně s bramborovou kaší

Prostřeno! XII (1) 18.8. hl. chod Foto:

Jídlo podobné burgundskému hovězímu, ale bez žampionů a slaniny, které tam samozřejmě ale můžeme přidat.

Doba přípravy:
Počet porcí: 5
Suroviny
hovězí kýta 800 g
mrkev 5 ks
celer 150 g
cibule 5 ks
máslo 100 g
mořská sůl
kvalitní rajský protlak 2–3 lžíce
červené víno 500 ml
hovězí vývar 600 ml
směs čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, petrželka)
červená sušená paprika 2 lžíce
Bramborová kaše:
brambory 1250 g
smetana 500 ml
máslo 1 ořech
petrželka na ozdobu
sůl
Postup
1

Zeleninu oloupejte a nasekejte na hrubší kostky. Očištěnou kýtu nakrájejte na kousky o velikosti asi 2–3cm. Do ohnivzdorného hrnce s vyšším dnem dejte olej a máslo, přidejte mrkev, celer a cibuli – vše asi pět minut restujte, dokud zelenina nezačne chytat barvu, a pak přidejte maso. Restujte dál, dokud se maso trochu nezbarví ze všech stran (trvá to asi 4 minuty). Opepřete a osolte. Bylinky a bobkový list svažte provázkem, ať je pak v jídle nemusíte lovit. Do hrnce přidejte svazek bylinek, protlak a sušenou papriku. Jídlo zamíchejte a zalijte vínem a vývarem. Ještě jednou zamíchejte a přiveďte k varu. Až se jídlo začne vařit, přiklopte hrnec a dejte jej do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi dvě hodiny, ke konci můžete zvýšit teplotu. Tekutina se začne redukovat a houstnout. Nakonec by jí mělo zbýt málo.

2

Na kaši nejprve uvařte brambory. Až budou asi za 20 minut měkké, slijte vodu a brambory trochu pomačkejte, nechte je však na vypnutém vařiči. Začněte přilévat smetanu, kterou jste předtím při nižší teplotě svařili na polovinu původního objemu. Nyní osolte a přilijte přepuštěné máslo (stačí jej nechat rozpustit v hrnci na sporáku). Rozmixujte je a vypracujte jemnou kaši.

3

Kaši nandejte na talíř. Na ni položte maso a vše pokapejte šťávou z hrnce. Klidně i kolem kaše. Nakonec trochu posypejte petrželkou a podávejte.

Témata článku: Maso, Přílohy
Líbí se vám tento recept?

Vaše názory

Andy Veselá
Tak dneska jsme zkoušeli k 0 30.08.2015 14:35

Tak dneska jsme zkoušeli k nedělnímu obědu. Nedávala jsem celer, přítel ho nejí a bylinky jsem nasekala na jemno a dala k masu, na konci vaření jsem vyndala jen bobkový list. Cibule jsem dala 2 velké a mrkve 3 větší.

Resumé: vody je opravdu hodně. Příště dám vína i vývaru max. 1/2. Dneska jsem dala jen 250 ml vína a 600 ml vývaru, ale vařila jsem to v troubě bohužel přes 3 hodiny!

Pokud by se šťáva ještě více zredukovala, byly by k tomu výborné i bramboráčky...

reklama