PO - PÁ v 17:35 na Primě

Hovězí rumpsteak na cibuli

Prostreno! XIV (5) 12.9.hl ch Foto:

Klasický steak to sice nebyl, šlo o dušené hovězí na víně, ale chutné. K tomu brambory a fazolky či bramborový salát.

Doba přípravy:
Počet porcí: 5
Suroviny
černý pepř
irský hovězí rumpsteak deluxe 4 plátky
mořská sůl
rostlinný olej 350 ml
krájené fazolové lusky 200 g
cibule 1 ks
cukr krystal 1 lžička
hovězí vývar 500 ml
čerstvá petrželka
sladká paprika 1 lžička
brambory 400 g
Postup
1

Omyté a osušené steaky zlehka naklepeme, opepříme, osolíme a lehce obalíme hladkou moukou. Opečeme z obou stran na rozpálené pánvi na troše rostlinného oleje. Steaky přendáme na talíř. Do stejné pánve přidáme trochu rostlinného oleje, dvě cibule nakrájené na proužky a restujeme do zlatohněda. Přidáme cukr, podlijeme portským vínem a počkáme, dokud se alkohol z vína neodpaří (můžeme i flambovat). Steaky vrátíme zpět do pánve, podlijeme hovězím vývarem a dusíme asi 40 minut na mírném plamení pod pokličkou doměkka. Během dušení podléváme vývarem. Nakonec přidáme kousek másla a posypeme nasekanou petrželkou.

2

První příloha. Brambory uvařené ve slupce rozpůlíme a opečeme v pánvi na troše oleje dozlatova. Nakonec osolíme, přidáme kousek másla a nasekanou petrželku. Na druhé pánvi orestujeme dozlatova slaninu nakrájenou na tenké proužky. Poté přidáme najemno nakrájenou cibuli a dál restujeme. Přidáme rozmražené fazolové lusky, podlijeme trochou vývaru a krátce spolu podusíme. Nakonec přidáme opečené brambory s petrželkou.

3

Druhá příloha: Na salát uvaříme brambory ve slupce v osolené vodě. Ještě teplé je oloupeme a nakrájíme na plátky. Dáme do větší mísy, osolíme, opepříme a přidáme olej, hořčici, ocet a najemno nakrájenou červenou cibuli. Přeleji trochou teplého vývaru a necháme marinovat, občas zamícháme. Před podáváním salát ještě dochutíme a naředíme vývarem podle potřeby. Salát nemá být moc hutný.

Témata článku: Maso
Líbí se vám tento recept?

Vaše názory

Žádné příspěvky v diskusi.

reklama