PO - PÁ v 17:50 na Primě

Jelení guláš

Prostřeno - 20.12. hl.jidlo Foto:

Na olivovém oleji osmažíme dočervena nakrájenou cibuli a přidáme na kostky nakrájené maso. Dále přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a stejně pokrájenou kořenovou zeleninu.

Postup
1

Na olivovém oleji osmažíme dočervena nakrájenou cibuli a přidáme na kostky nakrájené maso. Dále přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a stejně pokrájenou kořenovou zeleninu. Zalijeme červeným vínem dle chuti. Na závěr okořeníme novým kořením, bobkovým listem a celým pepřem. Podusíme asi 40 minut. Přidáme tymián, sušené brusinky a papriku. Ihned zastříkneme vodou, aby paprika nezhořkla. Plecko nakrájíme na kostky a dáme dusit na cibuli. Přidáme protlak, sůl, trochu gulášového koření, česnek, majoránku, lžičku kmínu a nastrouhanou kůru ze čtvrtiny citronu. Když je maso měkké, vyndáme je a šťávu zaprášíme dvěma lžícemi hladké mouky. Zasmažíme a zalijeme vývarem. Povaříme, přecedíme a přidáme maso. Do hotového guláše přidáme ještě nadrobno nakrájenou a orestovanou slaninu.

Houskové knedlíky

Ingredience: 5 starších celozrnných housek2 vejcepetrželová a celerová naťosmažená cibulka1 hrnek směsi na houskové knedlíky1 hrnek polohrubé mouky1 hrnek mlékahrst ovesných vločekzeleninová sůl

postup:

Housky nakrájíme na kostičky a osmažíme na olivovém oleji. Necháme vychladnout. Do mísy s osmaženou houskou přidáme osmahnutou cibulku, hrnek směsi na knedlíky, hrnek polohrubé mouky, hrnek mléka, zeleninovou sůl, hrst ovesných vloček, vejce a nasekanou celerovou a petrželovou nať. Vše smícháme, utvoříme těsto a vytvarujeme kuličky velikosti cibule. Vaříme ve slané vodě asi 20 minut.

 

Hlavní chod

Jelení guláš s lehkými houskovými knedlíky

 

Ingredience:

  • 750 g mladého jeleního plecka
  • olivový olej
  • 2 velké cibule
  • nové koření, bobkový list, celý pepř
  • 150 g slaniny
  • kořenová zelenina (petržel, mrkev, celer)
  • houba ze zahrádky
  • 0,5 l červeného vína
  • tymián
  • sušené brusinky

Témata článku: Maso
Líbí se vám tento recept?

Vaše názory

Petr Nedělka
Užzačátek : cibuli osmahneme 0 07.06.2015 08:40

Užzačátek : cibuli osmahneme na olivovém oleji...
Proboha, miluji, když vidím, jak lidé jsou schopní v "prostřenu", na olivovém oleji smažit snad i řízky, protože je to kvalita :-D
Proto už z tohoto důvodu tento recept házím do koše. Olivový olej jako základ k jelenovi..... bože můj!!!!

walia
xxx 0 27.12.2010 21:11

recept sa nezhoduje zo surovinami, a mäso sa restuje na dvakrát!?

pavlač
příspěvek 0 25.12.2010 10:31

Nedávno jsem chtěla uvařit srnčí guláš a protože nemám moc zkušeností z vařením zvěřiny nahlédla jsem do kuchařky a tam byl uveden recept,kde byly stejné ingredience jako zde.Je to vlastně spíš ragů,ale chutově výborné.

Mag.j
Nechápu 3 23.12.2010 12:59

Jsem jediná, kdo má zmatek v receptu na guláš? Píše se tam, že maso se dusí dvakrát: jednou se zeleninou, podruhé s protlakem. Přitom protlak ani v ingrediencích není. To jsem z toho jelen :-(

Gulášový výskumník
Jelení guláš 24.12.2010 10:13

Recept jsem třikráte pozorně přečetl a jsem z toho také jelen. Podle mého názoru autor tohoto receptu tají výjímečnost výsledku přípravy tohoto guláše a proto je z toho guláš, který bych označil jako "experimentální" případně "nesmyslný" s nejistým výsledkem.

anonym
Nejste jedina, vypada to snad 27.12.2010 11:58

Nejste jedina, vypada to snad jako kdyby nekdo smichal 2 recepty najednou..taky to nechapu..o majorance, cesneku, protlaku se v ingrediencich vubec nepise..???

valina
gulas 27.12.2010 22:36

ano,souhlasim.v prvni casti receptu je napsano,ze maso pokrajime na kostky,v dalsi casti je,ze podusene ho vyndame a nakrajime.uz to svedci o tom,ze nejde o jeden recept.samozrejme,ze to gulasove koreni a cesnek a majoranka patri do veproveho gulase a ne do divociny.ta priprava je jen na zacatku spravne,druha cast je veprovy gulas.
je to takovy gulasovy rebus
presto peji vsem dobrou chut,at uz si vyberou veprovy nebo jeleni gulas

lunobosch
re 30.11.2012 08:49

Opravdu jsem z tohoto receptu jelen.

reklama