PO - PÁ v 17:50 na Primě

Kachní konfit s karamelizovaným zelím, lyonské brambory

Prostřeno XI (12) praha 17.4.2015 hl. chod Foto:

Soupeři měli tentokrát s čím porovnávat, protože i František se rozhodl pro konfitovaná kachní stehna se zelím. Ta jsou pro tento způsob úpravy ideální.

Doba přípravy:
Počet porcí: 5
Suroviny
kacgní stehna 5 ks
kachní sádlo
bílé zelí 1 ks
malinový ocet
sůl
tymián
petrželka
Lyonské brambory:
velké brambory 10 ks
česnek 3 stroužky
šalotka 3 ks
kachní sádlo
pažitka
sůl
Postup
1

Kachní stehna dobře osolíme hrubou solí, zasypeme lístky tymiánu a necháme v lednici hodinu odležet.

2

V hrnci rozpustíme kachní sádlo (mělo by ho být tolik, aby se stehna celá ponořila). Sádlo přelijeme do pekáče, stehna opláchneme od soli, osušíme a vložíme do sádla. Pekáč dáme do trouby nastavené na 110°C (sádlo by mělo držet stále 70°C) a pomalu pečeme tři hodinky. Po vyndání z trouby bude maso křehké a bude samo odpadávat od kosti.

3

Rozehřejeme pánev a opatrně do ní vložíme kachní stehna kůží dolů. Necháme je orestovat, aby kůže chytla zlatavou barvu.

4

Mezitím v jiné pánvi rozehřejeme trošku kachního sádla z konfitu a hodíme na něj celé zelné listy. Osolíme, mírně pocukrujeme, zalijeme kapkou malinového octa a orestujeme. Zelí zkaramelizuje a změkne. Pak ho přendáme do misky, přisekáme trošku petržele a promícháme.

5

Opečená stehna servírujeme s karamelizovaným zelím a lyonskými bramborami.


Lyonské brambory: Na pánvi na sádle orestujeme plátky brambor. Brambory osolíme a přihodíme k nim pár snítek tymiánu, nasekanou šalotku a jemné plátky česneku. Brambory pečeme do křupava. Na závěr k nim přihodíme nasekanou pažitku.

Témata článku: Maso, Přílohy
Líbí se vám tento recept?

Vaše názory

osolsobě
taky dobré menu poctivá 0 19.04.2015 15:00

taky dobré menu poctivá kuchyn

reklama