PO - PÁ v 17:50 na Primě

Kachní stehna, červené zelí, knedlíky

Prostřeno XI (7) jihočesko 2.3. 2015 hl. chod Foto:

Oblíbená česká sváteční klasika.

Doba přípravy:
Počet porcí: 5
Suroviny
vejce 1 ks
kachní stehna 5 ks
cibule 1 ks
brambory 500 g
červené sterilované zelí 2 balení
jablka 3 ks
Solamyl
sůl
drcený kmín
droždí 1 kostka
Postup
1

Kachní stehna omyjeme, vložíme do pekáče, osolíme, okmínujeme, obložíme jablky a trochu podlijeme. Přiklopíme druhým pekáčem a necháme při 180–200 stupních péci 60minut. Po 60 minutách odklopíme, popřípadě podlijeme, přidáme teplotu na 250–270stupňů tak na 30minut, po 20minutách potřeme stehna medem a posledních 10 minut hlídáme jen, jak je kůžička křupavá – pozor, ať se nespálí, je to hned, stačí minutka.

2

Zelí dáváme vařit stejně s kachnou, tak za hodinu je hotové, nastrouháme syrovou bramboru, kterou přidáme do zelí a tak 15 minut, než zelí zhoustne, orestujeme cibulku dozlatova a vmíchámedo hotového zelí. Stejně jako kachna a zelí se začínají vařit i brambory na knedlíky, brambory jsou za 30minut hotové.

3

Mezitím si zaděláme houskové knedlíky: do mísy dáme 0,5kg hrubé mouky, rozdrobíme kostku droždí, zamícháme, rozklepneme vejce, přidáme hrnek vlažné vody a umícháme těsto, nesmí se lepit na mísu. Nechám 45 minut kynout. Oloupeme brambory, nastrouháme, osolíme, přidáme vejce a hrubou mouku a uválíme těsto, nesmí být tuhé. Připravíme si hrnec a osolenou vodu, dáme vařit, a než se voda začne vařit, tak si z bramborového těsta vyválíme dva knedlíky, které obalíme v Solamylu, a vložím do hrnce s vroucí vodou a vaříme 20minut. Vykynuté knedlíky znova vyválíme, uděláme z nich tvar knedlíků a necháme ještě 5 minut odpočinout. Mezitím si připravíme hrnec s pařáčkem, kynuté knedlíky budeme vařit také 20minut, ale na páře, po 20minutách vyndáme, propícháme špejlí, aby unikal vzduch, a knedlíky nakrájíme nití.

Témata článku: Maso, Přílohy
Líbí se vám tento recept?

Vaše názory

Žádné příspěvky v diskusi.

reklama