PO - PÁ v 17:50 na Primě

Králík na česneku

Prostřeno - 31.1.2011 Jiří Adamec - hl.jidlo Foto:

Nejprve nakrájíme na kostičky slaninu a opečeme ji a vyškvaříme na pánvi, čímž připravíme základ pod králíka. Vyškvařenou slaninu vložíme do mísy na pečení.

Postup
1

Nejprve nakrájíme na kostičky slaninu a opečeme ji a vyškvaříme na pánvi, čímž připravíme základ pod králíka. Vyškvařenou slaninu vložíme do mísy na pečení.

Králičí stehna omyjeme, položíme je na slaninu, pomažeme utřeným česnekem, osolíme a dáme do trouby. Potom připravíme knedlíky. Do zadělávací mísy prosijeme mouku se sodou. Přidáme sůl a vejce. Do mísy přisypeme burisony a vše dobře promícháme. Do směsi přilijeme perlivou vodu a všechno znovu dobře zamícháme. Vznikne vláčné a hladké těsto.

Vyklopíme je na hrubou moukou posypaný vál a propracujeme. Rozdělíme ho na čtyři stejné části. Z kusů vytvoříme šišky, které vložíme do velkého hrnce vroucí osolené vody a vaříme zhruba 20 minut. Poté uvařené šišky vytáhneme na talíř a rozkrojíme. Uchováváme v teple až do servírování.

Králíka pravidelně kontrolujeme a ke konci přidáme máslo, které necháme rozpéct. Upečené maso vyndáme a uchováme v teple. Při servírování polijeme vypečenou šťávou.

 

Hlavní chod

Králík na česneku

Ingredience:

  • králičí stehna (1 na osobu)
  • sůl
  • česnek
  • slanina
  • 500 g hrubé mouky
  • ¼ lžičky jedlé soli
  • 1 vejce
  • 1/8 l perlivé neochucené vody
  • burisony

Témata článku: Maso
Líbí se vám tento recept?

Vaše názory

nielen králik je náš maznáčik
skôr než zoberieš nôž o ruky... 1 11.02.2011 14:36

...vzala jsem si jen úžasný knedličky politý šťávičkou /akoby tá šťavička nebola z toho králička/ a akoby sme iné zvieratká či to je kuriatko, teliatko, prasiatko nemali radi ako maličké mláďatká a potom zrazu vezmeme do ruky nôž - a naša veľká láska sa kdesi vytratila

MLSOUN
Nevytrácí se, jenom projde 07.12.2013 10:46

Nevytrácí se, jenom projde žaludkem... ;-)

Meris
Ano, 0 04.02.2011 19:50

a místo burizonů rohlíky a prášku do pečiva droždí,tak to jsou klasické houskové knedlíky přece.Každý si tam dá to,co má,a jsou dobré všechny,nic nového.A ty knedlíky od p.Adamce zrovna tak,nejsou jeho,ale zase od někoho.

Meris
Co ty sucý knedlíky? 2 04.02.2011 09:35

To si asi meli namočit v tom ovoci,no tak nevím,na foto ten králík vypadá dobře upečený,ale obojí suchý,bez šťávy.

Dela
knedlíky 04.02.2011 13:18

To už ale nejsou knedlíky pana Adamce,ale Vaše. Když místo sody dáte prášek do pečiva, místo perlivé vody mléko atd.Každá(ý) máme podobné knedlíky v "repertoáru",to jste se ke knedlíkům nemusela vůbec vyjadřovat a rovnou napsat jen Váš oblíbený recept.

Mirka Š.
Příloha 06.02.2011 12:50

Myslím si, že řešit přílohu není tak důležité. Základ tohoto jídla je králík na česneku, a ten je chuťově výborný (dnes jsme ho měli k obědu). Jako přílohu jsem zvolila bramborový knedlík, a místo ovoce pana Adamce, jsem uvařila špenát. Šťáva z vypečené slaniny, vypečeného králíka podlévaného vodou, zjemněná máslem byla výborná a suché to vůbec nebylo. Doporučuji vyzkoušet, nám to moc chutnalo.

Medlis
knedlíky pana Adamce 0 03.02.2011 19:28

Tyto knedlíky také dělám, opravdu se tam může dávat jedla soda, já používám prášek do pečiva, na 0,5 kg asi 1/2 - půl sáčku. Místo perlivé vody dávám mléko, místo burizonů nakrájím suché rohlíky. Vajec na dávku mouky mohou být 2 kusy. Konzistence hmoty musí být taková, aby z ní šla udělat šiška / nerozpadala se - suchá, netekla - zahustit moukou.

slečna Hanka
knedlík 2 31.01.2011 20:00

chtěla bych se zeptat jestli by ste nemohli napsat kolik ingredienci s čeho bych potřebovala na knedlík

anonym
Podle mě jsou ty ingredience 31.01.2011 20:43

Podle mě jsou ty ingredience vypsané společně s tím receptem na králíka (a to od mouky).

SOFI
knedlíky 02.02.2011 17:08

to sice je napsané ale má tam být jedlá soda , A NE JEDLÁ SŮL

reklama