PO - PÁ v 17:50 na Primě

Krůtí prsa v bylinkové krustě, opečený brambor, omáčky

Prostřeno XI (18) 21.5.2015 hl. chod Foto:

Svůj hlavní chod podávala Zuzana s omáčkou česnekovou a švestkovou, každý si mohl vybrat.

Doba přípravy:
Počet porcí: 5
Suroviny
krůtí prsa 1 kg
česnek 6 stroužků
petrželka 1 hrst
čerstvá bazalka a tymián 1 hrst
dijonská hořčice
vývar 1 hrnek
citronová šťáva z 1/2 citronu
med 1 lžička
vejce 1 ks
slanina 50 g
olej na smažení
sůl
brambory 1 kg
koření na americké brambory
Česneková omáčka:
nasekaná petrželka 2 lžičky
česnek 6 stroužky
sůl
Švestková omáčka:
sušené švestky 150 g
rozinky 1 hrst
vlašské ořechy 1 hrst
Postup
1

Krůtí prso vcelku prošpikujeme slaninou (ostrým tenkým nožem uděláme hlubší zářez a do vzniklé kapsičky vložíme kousek slaniny), ze všech stran osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem. Na pánvi rozpálíme olej a maso ze všech stran opečeme. Opečené maso přendáme do pekáčku, podlijeme hrnkem vývaru a dáme do trouby vyhřáté na 180°C péct. Občas maso přelijeme vypečenou šťávou.

2

Po hodině pečení maso vyndáme, potřeme ze všech stran dijonskou hořčicí a na jednu stranu naneseme polovinu připravené bylinkové směsi. Maso vložíme zpět do pekáče bylinkovou stranou nahoru, pečeme další čtvrt hodiny, pak je obrátíme, opět pokryjeme zbytkem bylinkové směsi a dopečeme doměkka.

3

Bylinková směs: Čerstvou petrželku, bazalku, tymián –celkem asi dvě hrsti bylinek - nasekáme nadrobno. V misce rozšleháme celé vajíčko a přidáme nasekané bylinky. Lehce osolíme, přidáme šťávu z půlky citronu, lžičku medu a promícháme. Pokud je směs moc řídká, zahustíme ji lžičkou strouhanky.

4

Opečené brambory: Brambory oloupeme, nakrájíme na centimetrová kolečka a asi pět minut předvaříme v osolené vodě. V hrnku rozmícháme trochu oleje s trochou koření na americké brambory. Brambory dáme na pekáč a pomašlujeme marinádou. Pečeme na cca 180 – 200 stupňů asi tři čtvrtě hodiny, před koncem pečení zapneme pro barvu horní gril. Podáváme se dvěma omáčkami.

5

Česneková: Z uvedených surovin a nadrceného česneku smícháme dresink.

6

Švestková: Sušené švestky(nejlépe bez pecek)a hrozinky zalijeme vodou (asi centimetr nad). Dáme pomalu vařit a asi po dvaceti minutách přidáme ořechy a vaříme dalších dvacet minut. Pak podle potřeby zahustíme strouhaným perníkem.

Témata článku: Maso, Přílohy
Líbí se vám tento recept?

Vaše názory

Žádné příspěvky v diskusi.

reklama