PO - PÁ v 17:50 na Primě

Musaka

Prostřeno XI (7) jihočesko 5.3. 2015 hl. chod Foto:

Je toto oblíbené zapékané jídlo skutečně řeckého původu?

Doba přípravy:
Počet porcí: 7
Suroviny
cibule 2 ks
česnek 4 stroužky
mleté maso mix 1 kg
lilek 3 ks
sůl
brambory 700 g
Na bešamel:
máslo 150 g
mléko 1 l
cibule
strouhaná gouda 8 lžic
Postup
1

Lilky očistíme, podélně nakrájíme na plátky a osolíme. Dáme na 30 minut odležet. Nasekanou cibuli a česnek zpěníme na 2 lžících oleje. Přidáme maso a opečeme je. Osolíme a opepříme. Dusíme 15 minut.

2

Předpřipravené uvařené brambory ve slupce oloupeme a nakrájíme na plátky. Lilky osušíme a opečeme v troubě na 180°C.Troubu předehřejeme na 180 °C. Z mouky a másla upražíme jíšku. Přilijeme mléko a provaříme a přidáme sýr. Osolíme a opepříme.

3

Vymaštěnou formu vysypeme strouhankou a naplníme plátky brambor, mletého masa, lilků. Zalijeme omáčkou a sýrem. Pečeme asi 50 minut.

Témata článku: Maso, Zelenina
Líbí se vám tento recept?

Vaše názory

anonym
Recept jsem si vytiskla a 3 06.03.2015 09:52

Recept jsem si vytiskla a pustím se do toho, narozdíl od některých soutěžících, já MUSAKU miluju a v Řecku patřila k mým nejoblíbenějším jídlům :-)

LucySam
bohužel toto není správný 06.03.2015 13:58

bohužel toto není správný recept na Řeckou moussaku, i když neříkám že nemůže být dobrý ;-)

Justina1332
Lucy, tak sem vložte ten 06.03.2015 17:46

Lucy,
tak sem vložte ten "správný" recept na řeckou musaku.
Mám řeckou kuchařku a v ní asi 5 receptů. Jde o to, že se příprava může lišit podle toho, kde ji jak připravují. Do "pravého" českého bramboráku si krajově přidávají různé ingredience, takže chutná pokaždé jinak. A vzhledem k tomu, že Nikola v Řecku žila většinu svého života, tak bych ji nijak za přípravu neplýsnila. V místě, kde žila ji třeba připravují tímto způsobem.

LucySam
Receptů je opravdu všude 08.03.2015 23:38

Receptů je opravdu všude hodně a každý to dělá jinak. Já v Řecku žiji tak si myslím, že mám právo vyjádřit svůj názor co je a co není originální řecká moussaka a vzhledem k tomu že pracuji v tradiční řecké restauraci vím dost ;-)...recept sem dávat nebudu protože je to rodinný recept. Rzhodně jsem ale nenapsala že by Nikola udělala špatnou moussaku, prostě ale do masa i na beshamel se dávají jiné věci :)

reklama