PO - PÁ v 17:50 na Primě

Musaka

Prostřeno XI (12) praha 13.4.2015 hl. chod Foto:

Jednotlivé složky řeckého pokrmu se připravují zvlášť, až nakonec se spojí a zapečou. Kdo chce, může pro lepší chuť přidat k bešamelu i sýr.

Doba přípravy:
Počet porcí: 5
Suroviny
sůl
hovězí mleté maso (nebo směs s vepřovým) 500 g
větší cibule 2-3 ks
větší lilek 1 ks
cukr 1 špetka
cuketa 1 ks
rajský protlak 1-2 konzervy
rajčata z plechovky 6 ks
brambory 10 ks
mléko 400 ml
hladká mouka 1-2 lžíce
máslo 1 lžíce
mletá skořice 1 špetka
oregano
Postup
1

Nejprve si nakrájíme lilek, cuketu a brambory na asi půlcentimetrová kolečka. Veškerou zeleninu vyskládáme na plech vymazaný olivovým olejem, osolíme, opepříme, posypeme skořicí a předpečeme dozlatova.

2

Mezitím si spaříme rajčátka ve vařící vodě a oloupeme je – jen v případě, že nepoužijeme rajčata z plechovky.

3

Na trošce olivového oleje osmahneme dozlatova cibuli a přidáme mleté maso, které osolíme a opepříme a pomalu restujeme, až zšedne a drolí se. Pak přidáme rajčata a dusíme na mírném ohni, dokud se rajčata nerozvaří na kašičku. Poté přidáme rajský protlak, vylisujeme stroužek česneku, osolíme, opepříme a přidáme opět špetku skořice na provonění.

4

Do vymazané zapékací mísy začneme tvořit vrstvy. Na dno brambory a poté cuketu a lilek. Vše pokryjeme masovou vrstvou.

5

Následně si z másla, mouky a mléka uděláme bešamelovou omáčku. Máslo rozehřejeme na pánvi a za stálého míchání přidáváme mouku. Mícháme asi minutu, dokud jíška nepřestane pěnit. Pak po částech přiléváme mléko a rozšleháváme dohladka. Bešamelovou omáčku mícháme cca 15 minut, dokud nezhoustne. Osolíme, trochu opepříme a bešamelem zalijeme celý povrch musaky. Pečeme v horké troubě aspoň 20 minut, dokud bešamel nezezlátne, a servírujeme.

Témata článku: Maso
Líbí se vám tento recept?

Vaše názory

Žádné příspěvky v diskusi.

reklama