PO - PÁ v 17:50 na Primě

Musakas

Prostřeno XI (8) jihomorava 9.3. 2015 hl. chod Foto:

Musaka je pokrm poměrně hodně známý už i v českých končinách.

Doba přípravy:
Počet porcí: 5
Suroviny
mletá paprika sladká
mleté maso (70% hovězí + 30% vepřové) 500 g
sůl
lilek 1 ks
černý mletý pepř
voda 1/2 hrnku
brambory 650 g
sekaná hladkolistá petržel 2 lžíce
cibule 1 ks
rajče nebo půl konzervy sekaných rajčat 1 ks
Na bešamel:
mléko 2,5 hrnku
máslo 1 lžíce
kukuřičná mouka 4 lžíce
sůl 1/2 lžičky
mletý pepř
vejce - rozšlehané 1 ks
Postup
1

Základ: 0,5 hrnku oleje dáme rozehřát na pánev, na ní osmažíme na plátky nakrájený lilek a potom brambory, po dosmažení doplníme olej (dalšího 0,5 hrnku), osmažíme cibulku dozlatova, přidáme mleté maso, osmažíme ho, přidáme vodu, sůl, pepř, červenou papriku, petržel, zamícháme a necháme vařit 15 minut, občas zamícháme. Když je maso uvařené, přidáme rajčatový protlak, rajče, povaříme dalších 10 minut a pak je základ hotový.Do zapékací mísy položíme brambory, posolíme a opepříme, na to položíme vrstvu lilku, osolíme a opepříme, potom zase brambory, na to zase lilek a na to položíme maso z pánve.

2

Bešamel: 1 hrnek mléka nalijeme do mísy, přidáme sůl, pepř a mouku, dobře rozmícháme, aby nezůstaly žmolky.1,5 hrnku zbylého mléka uvedeme do varu, jakmile začne vařit, přidáme máslo a mícháme, než se rozpustí, přidáme mléko s moukou a mícháme nepřetržitě, až začne tuhnout a vznikne krém. Připravený bešamel nalijeme jako poslední část do zapékací mísy. Pečeme při 180 stupních 35–40 minut, než začne bešamel zlátnout.Před podáváním necháme 10 minut odstát mimo troubu, pak nandáváme na talíře.

Témata článku: Maso, Zelenina
Líbí se vám tento recept?

Vaše názory

Žádné příspěvky v diskusi.

reklama