PO - PÁ v 17:50 na Primě

Panenka s perníkovou omáčkou na fazolkách s domácími nočky

Prostřeno XI (20) 1.6.2015 hl. chod Foto:

Omáčka by byla možná ještě lepší a ne tak hustá, kdyby ji Lucie místo mixování propasírovala.

Doba přípravy:
Počet porcí: 5
Suroviny
vepřová panenka 1 kg
sůl
mrkev 2 ks
celer 1/4 ks
kořenová petržel 1 ks
šalotka 3 ks
jalovec 1 lžička kuliček
bílá uzená slanina - špek 50 g
švestková povidla 2 lžíce
sušené švestky 50 g
perníkové koření 1/2 lžičky
hovězí vývar 500 ml
suché červené víno 600 ml
mražené fazolky 1 balení
olej 1 lžíce
Domácí nočky:
brambory 4 ks
vejce 1 ks
pažitka
polohrubá mouka dle potřeby
Postup
1

Panenku osolíme a opepříme, pomažeme olejem a necháme hodinku odležet při pokojové teplotě.

2

Mrkev, celer, petržel a šalotku nakrájíme nahrubo. V kastrolu na dvou lžících oleje zahřejeme kuličky jalovce, až začnou praskat. Přidáme slaninu a minutu opékáme. Poté vhodíme nakrájenou kořenovou zeleninu a šalotku a opékáme další dvě minuty. Vmícháme protlak, sušené švestky, povidla a perníkové koření a opékáme za stálého míchání další dvě minuty. Zalijeme vývarem a půllitrem červeného vína. Přiklopíme a dusíme čtyřicet minut. Poté do kastrolu přidáme zbylé červené víno a nastrouhaný perník. Vaříme společně 10 minut a pak omáčku rozmixujeme. Ochutnáme a dochutíme solí, pepřem, cukrem či citronovou šťávou.

3

Panenku zprudka opečeme ze všech stran na rozpálené pánvi. Poté ji dáme do vyhřáté trouby na 180 stupňů dopéct ještě na dvanáct minut.

4

Nočky: Brambory si nastrouháme, přidáme velké množství pokrájené nebo nastříhané pažitky a jedno vejce. Lehce osolíme a opatrně přisypáváme polohrubou mouku, aby bylo těsto řídké (husté) tak akorát, aby prošlo oky haluškovače. Uvaříme v osolené vodě, scedíme, až nočky vyplavou.

5

Zamražené fazolky připravíme v páře (stačí chvíli, jsou předvařené). Podáváme s masem, omáčkou a nočky.

Témata článku: Maso, Přílohy
Líbí se vám tento recept?

Vaše názory

Anonymčík.
Ta omáčka vypadá, jako když 1 01.06.2015 23:09

Ta omáčka vypadá, jako když měla neteř problém v plence...

školomet
Existuje něco jako je tzv. 02.06.2015 11:27

Existuje něco jako je tzv. "polská omáčka". Přidržet se tohoto receptu je víc než dobré. Naše babičky takovou omáčku běžně vařily k uzenému masu a s knedlíkem. A ne prdlavé fazole k tomu...

reklama