PO - PÁ v 17:50 na Primě

Pasticio

Prostřeno XI (22) 16.6.2015 hl. chod Foto:

Nákypy jako musaka a pasticio mají jedno společné – skládají se aspoň ze tří složek, v případě pasticia to je mleté maso, makaróny, rajčata a bešamel.

Doba přípravy:
Počet porcí: 5
Suroviny
mleté maso (hovězí a vepřové) 400 g
makarony nebo kolínka 300 g
cibule 1 ks
petržel 1/2 svazku
olej 2 lžíce
loupaná rajčata 1 plechovka
sůl
mletá čerevná paprika
skořice 1 špetka
strouhaný parmazán 40 g
Bešamelová omáčka:
máslo 30 g
zeleninový vývar 200 ml
sůl
vejce 2 ks
Postup
1

Cibuli oloupeme a nakrájíme. Půl svazku petrželky nasekáme najemno. Ve větší pánvi ohřejeme dvě lžíce olivového oleje a podusíme v něm cibuli. Přidáme 400g mletého hovězího masa a za stálého míchání zprudka opečeme.

2

K masu přidáme plechovku loupaných rajčat a lžíci protlaku. Směs okořeníme solí, pepřem, paprikou a trochou skořice. Přidáme petrželku a mírně dusíme čtvrt hodiny. Kusy rajčat pokrájíme lžicí. Necháme vychladnout.

3

Do osolené vroucí vody vložíme těstoviny a uvaříme je do poloměkka. Těstoviny slijeme a necháme okapat a vychladnout. Potom je smícháme s nastrouhaným parmazánem (čedarem apod.).

4

Na bešamelovou omáčku rozpustíme kus másla. Vmícháme stejné množství hladké mouky a necháme ji zpěnit. Postupně přilijeme čtvrt litr studeného mléka a 200ml zeleninového vývaru. Omáčku vaříme několik minut, občas mícháme, až je krásně hladká. Bešamel dochutíme solí, pepřem a muškátem. Hrnec odstavíme. Dvě vejce (nebo žloutky) rozkvedláme se dvěma lžicemi studené vody a vmícháme do omáčky.

5

Formu vymažeme, rozprostřeme do ní polovinu těstovin a na ně masovou směs.Maso překryjeme zbylými makarony a nákyp rovnoměrně potřeme bešamelovou omáčkou. Navrch nasypeme strouhaný parmazán a zapečeme v předehřáté troubě přibližně necelou hodinu dozlatova

Témata článku: Maso, Těstoviny, Zelenina
Líbí se vám tento recept?

Vaše názory

Žádné příspěvky v diskusi.

reklama