Pondělí - Pátek 18.00

Pečené husí stehno

Z Prostřeno! Prostřeno V (18) Praha - 30.4.2012 hl.jidlo Foto:

Pepův recept většinou moc chutnal, maso prý bylo vynikající, brambory už takové nadšení nevzbudily, zelný salát měl střídavý úspěch

Doba přípravy:
Počet porcí: 5
Suroviny
husí stehna 5 kusů
jablíčka 2 kusy
cibule 2 kusy
smetana na vaření nebo med na potírání 1 kus
na zelí:
červené zelí 1 sklenice
kmín 1 špetka
krystalový cukr na karamel 2 lžíce
pepř 1 špetka
ocet 1 lžička
sádlo 2 lžíce
na lokše:
uvařené brambory 1 kg
mouka polohrubá/hladká 300 g
sůl 1 špetka
vajíčka 2 kusy
husí sádlo na potření 125 g
Postup
1

1

Husí stehna opláchneme, nasolíme a necháme je odpočívat asi 6 hodin

Poté stehna opláchneme v mléku, abychom odstranili přebytečnou sůl, uvolníme kůži řezem u spodního hloubu a vložíme na plech

Posypeme kmínem a můžeme poprášit jemně hladkou moukou

Jablíčka nakrájíme na měsíčky a vložíme mezi stehna

Husa je sama o sobě mastná, pouští hodně tuku, ale necháme je na cca 40 minut péct, aby se zatáhla a nebyla vysušená

Poté stehna musíme propíchat na kůži, aby se uvolnil přebytečný tuk

Tuk pravidelně sbíráme do mističky, poslouží nám k potření přílohy

Dle potřeby můžeme podlévat vodou nebo vývarem

Stehna můžeme potírat jednak šlehačkou (husa má pak chutnou křupavou kůžičku) nebo medem rozředěným s vodou 1:1 (husa je pak krásně křupavá, med sice vytvoří dojem připálené husy, ale nebojte se toho, tak to má být)

2

Na rozpálené sádlo v rendlíku vložíme nadrobno nakrájenou cibuli a osmažíme do zlata

Přidáme dvě lžíce krystalového cukru a uděláme karamel

Podlijeme vodou a vložíme červené zelí

Červené zelí může být hlávka, kterou nakrájíme na nudličky, ale osobně raději používám sterilované (ne kyselý nálev) má zajímavou chuť

Zelí trošku opepříme, můžeme přidat bobkový list a kmín, a necháme chvíli dusit

Poté stačí jenom dochutit octem a solí

3

Uvařené brambory nastrouháme nebo protlačíme, smícháme s moukou, vajíčky a osolíme

Uhněteme bramborové těsto, které si vytvarujeme do válce a nakrájíme na cca 70 g části

Každou část vyválíme na placku asi 2 mm tekou

Pečeme na suché pánvi bez oleje - placku musíme na více místech propíchat

Až se začnou tvořit puchýřky, obrátíme

Po upečení potřeme husím sádlem z výpeku stehen, nebo přímo husím sádlem či máslem

Podáváme k huse a zelí, zatočené do ruličky, nebo přeložené

Hlavní chod:

Pečené husí stehno, zelí, lokše

Témata článku: Maso
Líbí se vám tento recept?

Vaše názory

Jana Majtinková
Lokše zle pripravené. 0 01.05.2012 00:42

Lokše sú miestna špecialita, ktoré sa podávajú k pečenej husi v okolí Slovenského Grobu.Musia sa vyvaľkať úplne na tenko a piecť na suchej platni.

Jana Majtinková
Lokše zle pripravené 0 01.05.2012 00:39

Lokše sú podávané k pečenej husi v okolí Slovenského Grobu.Je to miestna šoecialita.Musia sa vyvaľkať úplne na tenučko a piecť na suchej platni.Potom nemôžu chutiť ako nedorobené-surové.

Darka
Už je to dokonce Pepa :-D 0 30.04.2012 20:03

Už je to dokonce Pepa :-D

Všechna videa

reklama