Pondělí - Pátek 18.00

Pečené husí stehno

Prostřeno V (18) Praha - 30.4.2012 hl.jidlo Foto:
Průměr: 4.6 (9 hlasů)
Pepův recept většinou moc chutnal, maso prý bylo vynikající, brambory už takové nadšení nevzbudily, zelný salát měl střídavý úspěch

Ingredience

husí stehna 5 kusů
jablíčka 2 kusy
cibule 2 kusy
smetana na vaření nebo med na potírání 1 kus

na zelí:

červené zelí 1 sklenice
bobkový list 1 kus
kmín 1 špetka
krystalový cukr na karamel 2 lžíce
pepř 1 špetka
ocet 1 lžička
sádlo 2 lžíce

na lokše:

uvařené brambory 1 kg
mouka polohrubá/hladká 300 g
sůl 1 špetka
vajíčka 2 kusy
husí sádlo na potření 125 g

Hlavní chod:

Pečené husí stehno, zelí, lokše

Postup:
1. Husí stehna opláchneme, nasolíme a necháme je odpočívat asi 6 hodin. Poté stehna opláchneme v mléku, abychom odstranili přebytečnou sůl, uvolníme kůži řezem u spodního hloubu a vložíme na plech. Posypeme kmínem a můžeme poprášit jemně hladkou moukou. Jablíčka nakrájíme na měsíčky a vložíme mezi stehna. Husa je sama o sobě mastná, pouští hodně tuku, ale necháme je na cca 40 minut péct, aby se zatáhla a nebyla vysušená. Poté stehna musíme propíchat na kůži, aby se uvolnil přebytečný tuk. Tuk pravidelně sbíráme do mističky, poslouží nám k potření přílohy. Dle potřeby můžeme podlévat vodou nebo vývarem. Stehna můžeme potírat jednak šlehačkou (husa má pak chutnou křupavou kůžičku) nebo medem rozředěným s vodou 1:1 (husa je pak krásně křupavá, med sice vytvoří dojem připálené husy, ale nebojte se toho, tak to má být).
2. Na rozpálené sádlo v rendlíku vložíme nadrobno nakrájenou cibuli a osmažíme do zlata. Přidáme dvě lžíce krystalového cukru a uděláme karamel. Podlijeme vodou a vložíme červené zelí. Červené zelí může být hlávka, kterou nakrájíme na nudličky, ale osobně raději používám sterilované (ne kyselý nálev) má zajímavou chuť. Zelí trošku opepříme, můžeme přidat bobkový list a kmín, a necháme chvíli dusit. Poté stačí jenom dochutit octem a solí.
3. Uvařené brambory nastrouháme nebo protlačíme, smícháme s moukou, vajíčky a osolíme. Uhněteme bramborové těsto, které si vytvarujeme do válce a nakrájíme na cca 70 g části. Každou část vyválíme na placku asi 2 mm tekou. Pečeme na suché pánvi bez oleje - placku musíme na více místech propíchat. Až se začnou tvořit puchýřky, obrátíme. Po upečení potřeme husím sádlem z výpeku stehen, nebo přímo husím sádlem či máslem. Podáváme k huse a zelí, zatočené do ruličky, nebo přeložené.

Autor: Peter Lacek Vhodné pro vegetariány: ne Počet porcí: 5 Obtížnost: pro zkušené Doba vaření: 120 minut Národní kuchyně: slovenskáDoba přípravy: 30-60 minutKategorie: dušení, hlavní chod, pečení, restování, zapékání Teplota přípravy: 160 °C

Diskuse

Jana Majtinková:
Lokše zle pripravené. 0 01.05.2012 00:42

Lokše sú miestna špecialita, ktoré sa podávajú k pečenej husi v okolí Slovenského Grobu.Musia sa vyvaľkať úplne na tenko a piecť na suchej platni.

Jana Majtinková:
Lokše zle pripravené 0 01.05.2012 00:39

Lokše sú podávané k pečenej husi v okolí Slovenského Grobu.Je to miestna šoecialita.Musia sa vyvaľkať úplne na tenučko a piecť na suchej platni.Potom nemôžu chutiť ako nedorobené-surové.

Darka:
Už je to dokonce Pepa :-D 0 30.04.2012 20:03

Už je to dokonce Pepa :-D

Zasoutěžte si v pořadu i vy