PO - PÁ v 17:50 na Primě

Španělský ptáček, jihočeské máslové knedlíky

Prostřeno XI (10) praha 24.3.2015 hl. chod Foto:

Španělský ptáček je navzdory svému jménu oblíbená česká klasika, kdo ale zná jihočeské máslové knedlíky?

Doba přípravy:
Počet porcí: 5
Suroviny
Na maso:
hovězí maso zadní 1,2 kg
sádlo nebo olej
cibule 4 ks
vejce 2 ks
kyselá okurka
klobása nebo špekáček
hladká mouka 3 lžíce
plnotučná hořčice
sůl
Na máslové knedlíky:
brambory 900 g
starší rohlík 3 ks
máslo 100 g
vejce 1 ks
sůl
Postup
1

Maso: hovězí maso nakrájíme na co největší a nejtenčí plátky (6 ks). Co nejvíce rozklepeme (neudělat díry). Osolíme, opepříme, potřeme hořčicí. Doprostřed na každý poklademe čtvrtku natvrdo uvařeného vajíčka, větší měsíček cibule, kousek okurky, slaniny a klobásy. Pevně zamotáme ptáčky a zpevníme potravinářským provázkem (nebo režnou nití). V širším hrnci (papiňáku) rozpálíme tuk a ptáčky zprudka orestujeme. Vyjmeme, na témže tuku restujeme nadrobno nakrájenou cibuli (asi 3–4 větší) dozlatova. Můžeme si pomoci tím, že když cibule hodně čpí (nesmí se však spálit, omáčka by byla hořká), přidáme trochu horkého vývaru nebo vody a znovu zarestujeme. Toto opakujeme, dokud není cibule dostatečně tmavá. Vložíme zpět ptáčky, zalijeme horkým vývarem, přidáme trochu soli, pepř a dusíme doměkka (může to být 90–120 minut, v papiňáku tak 45 minut). Poté ptáčky vyndáme, do čistého hrnce procedíme vývar, přivedeme zpět do varu a zahustíme hladkou moukou rozmíchanou s vodou. Omáčku podle potřeby dochutíme hořčicí, solí, pepřem, lákem z okurek, případně špetkou cukru. Můžeme přidat i nadrobno nasekanou zbylou půlku vajíčka. Ještě pomalu provaříme, aby se chutě spojily a nebyla cítit mouka. Do hotové omáčky dáme zpět prohřát ptáčky zbavené provázku.

2

Máslové knedlíky: třetinu brambor uvaříme ve slupce (nejlépe v páře), vychladlé oloupeme a nastrouháme. Do větší mísy nakrájíme rohlíky na kostičky a zalijeme rozpuštěným máslem, necháme nasáknout. Oškrábané zbylé brambory syrové nastrouháme, řádně vymačkáme a smícháme s rohlíky. Poté přidáme vařené brambory, vejce, osolíme a opět promícháme. S přidáváním polohrubé mouky vypracujeme ne moc tuhé, ještě lepkavé těsto. Ihned vytváříme kulaté knedlíky, lehce obalíme v mouce a dáváme do vroucí osolené vody. Vaříme cca 15–20 minut podle velikosti. Knedlíky vyndáme a necháme úplně vychladnout. Před podáváním ohřejeme. Můžeme krájet na čtvrtky nebo kolečka.

Témata článku: Maso, Přílohy
Líbí se vám tento recept?

Vaše názory

Nitas/
AP - děkuji za receptík. 2 27.03.2015 23:02

AP - děkuji za receptík. Chlebové knedlíky dělám k čemukoliv, klidně ke svíčkové, zelí, guláši - mám je oblíbené. Zkuste a uvidíte, třeba se ujmou. Bagetu zkusím.
Pokud jste si všimla, někdo mi vzal nick - takže se dělíme rukou společnou a nerozdílnou. Je to už podruhé, nic nového. Ještě jednou díky za oba receptíky!
Ať se Vám daří, nejen v kuchyni. Brzké uzdravení!

anonymPrdlajs
Nitas/děkuji,jste opravdu 27.03.2015 23:29

Nitas/děkuji,jste opravdu pozorná čtenářka. Já jsem sice skoro na hadry,ovšem snáším to dobře,neb jsem optimistický blbec.Ve zmínce u Jaroslava jsem měla na mysli malér mého syna před 7 lety-ale už je vše dobré-snad nafurt:-) :-) :-) Co se nicku týká,taky už jsem cetla,co jsem nenapsala,tak ať si hrajou:-) :-) :-)

Nitas/
AP - možná mi něco uniklo, 27.03.2015 23:42

AP - možná mi něco uniklo, ale tady to nemá cenu rozebírat. Není to moudré. Nějak prchnem...časem! S tímto nickem snad ještě chvíli vydržím. Pokud ne, se připomenem navzájem. Dobrou nocku přeji, mažu do peří.

Nitas/
Chlebové knedlíky: 4 krajíce 3 27.03.2015 15:51

Chlebové knedlíky: 4 krajíce chleba, 1 a 1/2 hrnku polohr.mouky, 1 hrnek vody, 1 pr.do pečiva, sůl
Chleba nakrájíme na kostičky, v míse ho smícháme s moukou, pr.do peč. a solí, zalijeme vodou a uhněteme těsto. Z těsta vypracujeme 2 knedlíky, které vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 20 - 25 minut. Po 10 minutách knedlíky obrátíme. Tento druh knedlíků je vhodný především ke zvěřině. Zdroj: Hrníčková kuchařka Jaroslava Pechová, Ivana Králová, nakl.Laguna r.1993

anonymPrdlajs
Diky,Nitas/určitě 27.03.2015 21:56

Diky,Nitas/určitě zkusím,takovej kančí gulášek(máme hodného kamaráda,ktery občas dodá zvěřinu),mňam..Jako prémii posílam recept na "francouzskou bagetu.Nejsem cvok,který musí mít za každou cenu něco domácího,ale když zapomenete...je to-jak jinak-jednoduché a brzy na stole.Pracuji pochopitelně opět rukama,žádné dlouhé zaděl.vařeckou,bubliny atd..když těsto rozdělíte na 2díly,hodí se na obl.chlebíčky,když na 3,budou kanapky...

anonymPrdlajs
Bagetky:1/2kg 27.03.2015 22:15

Bagetky:1/2kg hl.mouky(1/2hrnku siodeber na dalsi zpracov.,1sáček suš.droždí,1plný 1/4l hrnek vlaž.vody,2káv.lž.soli,2pol.lž.oleje....Mouku do mísy,do důlku droždí+část vody,nechat 5min.vzejít..Dodat zbytekvody,olej,sůl,nejdřív míchat vařečkou,pak rukou,přidat zbytek mouky tak,abyste měla čistou ruku a vláčné těsto..Po 1h.kynutí 2-3 prameny po délce plechu na peč.papír+1/2h.kynout,pak do trouby,vyhř.na200°C na 20min.

anonymPrdlajs
500znaků,mne 27.03.2015 22:24

500znaků,mne zabije...dodatek-trouba-nejlepší je horkovzduch,před peč.několikrat šikmo nařízněte těsto(ja nastřihuji,jde to rychleji,)ničím nepotírat,na dno maly pekaček s vodou a troubu neotvírat během pečení.Prvni dávku vám snědí hned,tak jestě jednou:-) :-) :-) Dobrou chut a dobrou noc:-) :-) :-)

Nitas/
AP - vložím za chviličku, 0 27.03.2015 15:22

AP - vložím za chviličku, ju?! Najdu kuchařku - ať jsem přesná. Jsem se zasmála - s tou dělbou práce a koooperace! Pravda veliká - a někdy, potvůrka - je těkavá a vyprchá...!

Nitas/
Jihočeské máslové knedlíky 4 26.03.2015 15:35

Jihočeské máslové knedlíky zkusím. Vypadají zajímavě, soutěžícím chutnaly, tak jo. Jen si budu držet pěsti, aby recept byl v pořádku!! Pro jistotu ještě nahlédnu i jinam.

anonymPrdlajs
Zkuste rec.p.Bulíka-u nás 27.03.2015 13:16

Zkuste rec.p.Bulíka-u nás Bulíkovy koule:3 rohl.na kostky,3 syr.brambory strouh.na jemné nudl.-i s tekutinou,vše v míse osolit a RUKOU pořádně propracovat těsto; udělat 3 koule velikosti tenisáku,vařit ve slané vodě od vyplavání 10-12min. Po vyndání nejlépe 2vidličkami roztrhnout na 2půlky.Mouka žádná,1vejce pro slabé jedince!Řidší těsto zahustit strouhankou.Pro 2-3 os.

reklama