PO - PÁ v 17:50 na Primě

Španělský ptáček s knedlíkem

Prostřeno! XII (2) 25.8. hl. chod Foto:

Ne tak úplně frekventovanou přílohu k pokrmu, o jehož vznešené historii povyprávěl Aleš, byl karlovarský knedlík.

Doba přípravy:
Počet porcí: 5
Suroviny
roštěná 5 plátků
vejce natvrdo 1 ks
kyselá okurka 2 ks
větší párek 1 ks
slanina 5 malých špalíčků
cibule 3 ks
dijonská hořčice
sůl
červená mletá paprika
sádlo 1 lžíce
voda nebo vývar
Na karlovarský knedlík:
vejce 3 ks
mléko 400 ml
bílé pečivo 400 g
sůl
petrželka (nemusí být)
Postup
1

Ptáčky: Roštěnou naklepeme, každý plátek pomažeme dijonskou hořčicí, lehce osolíme a poklademe kouskem párku, čtvrtkou vejce natvrdo, čtvrtkou cibulky, půlkou okurky a špalíčkem slaniny. Uděláme závitky a převážeme provázkem.Jednu velkou cibuli nakrájíme na kostičky a spolu se slaninou nakrájenou na kostičky a ptáčky dáme opéct na rozpálené sádlo. Zalijeme vařící vodou (nebo vývarem) tak, aby byly závitky zality do poloviny, opepříme, přidáme ještě lžíci dijonské hořčice a dusíme asi hodinu a půl, občas obracíme a podléváme. Pokud jídlo připravujeme v tlakovém hrnci, stačí nám kratší čas. Zbylé dvě cibule nakrájíme na kostičky, dáme do kastrůlku s vodou a chvíli povaříme. Necháme vychladnout a rozmixujeme, ke konci dušení cibulí ptáčky podlijeme. Šťávu doděláme klasickým způsobem nebo ji rozmixujeme.

2

Karlovarské knedlíky: Žloutky oddělíme od bílků. Rozpuštěné máslo zalijeme mlékem a vmícháme žloutky. Den staré rohlíky nebo housky nakrájíme na kostičky. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Nakrájené pečivo vložíme do mísy, zalijeme prochladlým mlékem, osolíme a necháme chvíli vsáknout. Potom vše zasypeme moukou a propracujeme. Nakonec do hmoty vmícháme ušlehaný sníh a řádně propracujeme do tvaru šišky. Uděláme dvě až tři šišky, které zamotáme do potravinové fólie, necháme trochu vůle a po stranách uděláme uzly. Takto připravený knedlík vložíme do vařící a osolené vody, velmi mírně povaříme pět minut. Potom knedlík obrátíme a zvolna vaříme ještě maximálně 20 minut.

Témata článku: Maso, Přílohy
Líbí se vám tento recept?

Vaše názory

Žádné příspěvky v diskusi.

reklama