PO - PÁ v 17:50 na Primě

Svíčková na smetaně

Prostřeno III - 21.2.2011 - hl.jidlo Foto:

Nastrouháme kořenovou zeleninu a orestujeme na másle. Necháme vychladnout. Prošpikujeme svíčkovou a orestujeme ji na oleji. Vše dáme na pekáč, přidáme koření, bobkový list, zalijeme vínem a dáme péct asi na dvě hodiny do trouby.

Postup
1

Nastrouháme kořenovou zeleninu a orestujeme na másle. Necháme vychladnout. Prošpikujeme svíčkovou a orestujeme ji na oleji. Vše dáme na pekáč, přidáme koření, bobkový list, zalijeme vínem a dáme péct asi na dvě hodiny do trouby.

Knedlík: Vyrobíme kvásek, přidáme mouku, vajíčko, nakrájenou červenou papriku, zelenou petrželku a opražené rohlíky. Necháme vykynout. Z těsta vyrobíme šišky, které 20 min. vaříme ve vodě.

 

Hlavní chod

Svíčková na smetaně s houskovými knedlíky

Ingredience:

  • 1 500 g pravé hovězí svíčkové
  • 1000 g kořenové zeleniny
  • 150 g slaniny
  • 1 šlehačka
  • 1 zakysaná smetana
  • koření
  • citron
  • 3 lžíce krystalového cukru
  • brusinky
  • šlehačka
  • bobkový list
  • červené víno

Témata článku: Maso
Líbí se vám tento recept?

Vaše názory

Ladiček
recepty 0 15.01.2013 19:57

Máte pravdu s těmi recepty, píše to někdo, kdo asi tak často nevaří a ty recepty nepotřebuje.

Nikola Š.
Díky Vám se chystám prvně na svíčkovou =) 0 14.01.2013 19:06

Koukala jsem a musím také pochválit. Výborná hostitelka a jen jsem mlsně záviděla. Svíčková vypadala úžasně! Také moc prosím o recept.
A zákusek také někdy vyzkouším. Fandím Vám , doufám, že to vyhrajete. Zdraví, Nikola.

Nikola D.
Dobrý den, zítra se chystám 0 25.02.2011 15:41

Dobrý den,

zítra se chystám na svou premiéru. Chci se poprvé v životě pokusit o svíčkovou. Vybrala sem si tento recept a zajímalo by mě kolik se tam dává toho červeného vína? :-) Děkuji! :)

anonym
Svíčková 1 24.02.2011 07:09

Dobrý den paní Libuško, ta svíčková nemá chybu, prosím o zaslání podrobnějšího receptu na omáčku. Mám dva syny, kteří ji mají nejraději, ráda bych ji zkusila. Děkuji Hlohovec

Simply
Dělám podobnou omáčku 24.02.2011 09:38

třeba i z králíka... nejprve si svařímn asi 1 litr vody se 3-4 bobk, lístky, 1 dcl octa a nekolika kuličkami nového koření... dám vchladnout... Nastrouhám na hrubo: 1 menší celer, 3-4 větsí mrkve , 2 vetší petržele, l vetší cibuli nakrájím... maso /pravá svíčková, prošpikovaná hovězí loupaná plec, králík... i kuře..) dám do pekáče, zasypu tou nastrouhanou zeleninou, cibulí, zaleju náleven s tím octem a dám do chladu do 2. dne. Pře pečením přídám 1/2 másla a pečá do měkka.... Vyjmu maso c všechnu upečenou zeleninu rozmixuje s 1 smetanou či šlehačkou... Je to krásně husté,, kdo chce múže ještě zahustit v trošce mléce hlad. moukou ( asi 2 lžičky), přisolit , přisladit, přikyselit citronem dle chuti...

kuchta
dotaz: 1 23.02.2011 16:26

Prosím redakci o přesný postup na ty výborné knedlíky.....a ta omáčka nemá chybu na tom talíři,klobouk dolu pani kuchařce:-)))

JARDA MEDVÉD
REDAKCE TO NEŘEKNE 24.02.2011 07:23

Psal jsem do redakce.Řekli mi,že jim ten postup soutěžící neřekla a proto to nemohli napsat. Já jim však nevěřím a těším se až to paní Libuška napíše.A k té diskutující co píše "k čemu podrobný postup to neumíte uvařit svíčkovou". No to je ono!!! Káždá svíčková má totiž jinou chuť milá či milý diskutére. To nechápou pouze v Primě a vy.Nejste jejich zaměstnancem ? Kdyby každé jídlo bylo stejné,tak soutěžní pořady skoro ztrácí smysl. MEDVĚD

anonym
to Jarda Medvěd 24.02.2011 12:51

Přesně jak píšete,každá svíčková má jinou chuť,tedy podle chuti toho,kdo jí vaří.Nevidím tedy problém v tom,dochutit si ji podle vlastního jazýčku.
A ještě něco,jsou jídla,mezi něž svíčková rozhodně patří,na která jsou přesné technolog. postupy a normy.Je tedy psáno,co tam má-musí být.Nemělo by se tedy stávat,že jedno jídlo bude všude chutnat jinak(to se týká především restaurací).Doma si každý může vařit podle svého a česká lidová tvořivost je při vaření pověstná.

JARDA MEDVÉD
NENAŠEL JSEM 25.02.2011 03:15

Paní Libuše slíbila podrobný recept na tu svíčkovou.Nevíte jestli už ho někam napsala???? Libuško psala jste ho někam ???? Napište to sem do diskuse..aby jsme to nemuseli hledat. Děkuji MEDVĚD

Jika
poradim 25.02.2011 09:44

Pane Jardo, když si kliknete na fotku Libušky, tak pod ní je celé menu, které vařila. Pak si kliknete na tu svíčkovou a máte celý recept i stručný popis práce.

reklama