PO - PÁ v 17:50 na Primě

Svíčková na smetaně

Prostřeno III - 23.2.2011 - hl.jidlo Foto:

Maso důkladně omyjeme, odblaníme, nasolíme a prošpikujeme. Cibuli a kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Na oleji osmahneme dozlatova cibuli, přidáme nasolené maso a necháme zatáhnout.

Postup
1

Maso důkladně omyjeme, odblaníme, nasolíme a prošpikujeme. Cibuli a kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Na oleji osmahneme dozlatova cibuli, přidáme nasolené maso a necháme zatáhnout.

Poté k masu přidáme kořenovou zeleninu a necháme dusit cca 20 minut společně s bobkovým listem, pepřem a novým kořením. Poté přendáme do zapékací mísy, přidáme nakládanou zeleninu a dáme do trouby (maso podléváme). Pečeme asi 2 hodiny, dokud není maso měkké. Poté je vyjmeme a zeleninu propasírujeme i s výpekem z masa přes cedník do menšího hrnce.

Propasírovanou zeleninu přivedeme k varu a zašleháme do ní smetanu smíchanou se lžičkou cukru (omáčka by se potom neměla srazit). Takto připravenou omáčku dochutíme octem, cukrem, případně solí. Mám vyzkoušené, že se většinou omáčka už moc nemusí ochucovat díky zelenině. Podáváme s plátkem citronu a brusinkovým kompotem.

Kynuté knedlíky

Ingredience: 1 kg hrubé mouky3 vejce4–5 rohlíků1/2 l mlékasušené droždísůl

postup:

Mouku smícháme se solí a sušeným droždím. Uděláme do ní důlek a vyklepneme do něj vejce. Vše promícháme, podle potřeby přidáváme mléko. Vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout.

Do vykynutého těsta vmícháme kostečky housek a vypracujeme 2 šišky, které necháme opět pod utěrkou vykynout cca 20 min. Poté knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě asi 20 až 25 minut.

 

Hlavní chod

Svíčková na smetaně

Ingredience:

  • 1 kg hovězího zadního
  • 200 g slaniny
  • kořenová zelenina (4 mrkve,1–2 větší petržele,1 malý celer)
  • 3 cibule
  • 1 sklenička nakládané kořenové zeleniny
  • 1 smetana (30%)
  • 4 bobkové listy
  • 5 kuliček pepře, nového koření
  • olej
  • sůl
  • marmeláda dle chuti
  • cukr a ocet na dochucení

Témata článku: Maso
Líbí se vám tento recept?

Vaše názory

Ivana P
Poděkování 0 28.02.2011 23:41

Všem moc děkuji za milá slova a jsem ráda,že Vás některé naše svíčková zaujala a vyzkoušíte ji někdy podle nás.Tak Vám přeji,at se podaří a chutná celé rodině a všem ostatním přeji mnoho dalších kulinářských a kuchařských zážitků! :o)

vlk
super 0 24.02.2011 16:10

jsi na své roky skvělá.každá svíčková je mistrovské dílo a tedy neopakovatelné. o výsledku svědčí kmitající příbory stolujících. podle toček v kuchyni je každé jídlo které uvaříš na jedničku. přeji ti výhru a krásný život na který máš našlápnuto. zdraví vlk

eriinka
barvičky 1 24.02.2011 13:41

Šikovná holčička - moc pěkně navařila, dobrá sportovkyně, asi i úžasná paní učitelka, šťastná novomanželka .... co víc si přát. Jen se nemohu ubránit nepříjemnému dojmu, že rádoby moderní výmalba obývacího pokoje / budiž - fialová je teď moderní a málokdo odolá /- ale v přechodu té samé barvy do kuchyně, která sama o sobě měla jiný barevný charakter - bylo příliš nevkusné, ba skoro bych řekla vulgární - kazilo to pěkný dojem celého domu.......Vím, nejde tady o byt ale o vaření, určitě jsme viděli daleko větší hrůzy, ale právě jen tento ne nevýznamný dojem kazil příjemný zážitek z celého večera.....

anonym
eriinka 24.02.2011 15:44

Mně se naopak ty barvy líbily a vůbec to nepokazilo dojem,celkově to byl příjemný večer s milou hostitelkou a i na ostatních bylo znát,že se cítili(narozdíl od chladného a neosobního letohrádku)dobře.

Nikča-13
Skvělá práce 0 24.02.2011 12:46

Užasná práce od Ivany jsem si opsala domácí chléb,svíčkovou na smetaně,kynutý knedlíky a jablečné sušenky.Super Ivanko.Skvělá práce na to že je vám jenom 21 let.Máte krásně zařízený dům

phoebe24
s halali 1 23.02.2011 20:08

jí dělá moje tchýně. Moje maminka ani já ne. Svíčková od tchýně mi nechutná (velice moc mi nechutná). Nedivím se soupeřce, že měla ze své svíčkové lepší pocit. Každý dělá svíčkovou podle svého. Já si zase jako ingredienci nikdy neodpustím karamel. Těžko soudit, kdo byl ve svíčkové lepší. Možná by bylo férovější, kdyby svíčkovou vařili povinně všichni soutěžící :-) Tuším, že existuje i mistrovství republiky v této disciplíně.

anonym
phoebe24 23.02.2011 20:41

Máte pravdu,mistrovství ve vaření svíčkové se koná každý rok v září v Jirkově(letos bude 11 tý ročník).
Divili byste se,z čeho všeho jí soutěžící vaří(ryby,drůbež zvěřina)!A těch chutí je milion,někdo dává hořčici,Libuše dala červené víno,někdo nezahušťuje moukou atd.Prostě tisíc lidí tisíc chutí.

??
A ta marmeláda je kde? To 1 23.02.2011 20:03

A ta marmeláda je kde? To jako do omáčky?

anonym
?? 23.02.2011 20:46

Marmeláda=brusinky.

majuška
Klobúk dolu, Ivanka. Si 25.02.2011 09:45

Klobúk dolu, Ivanka. Si šikulka

reklama