PO - PÁ v 17:50 na Primě

Svíčková na smetaně s brusinkami, kynutý knedlík

Prostřeno XI (8) jihomorava 10.3. 2015 hl. chod Foto:

Pozná někdo ze soutěžících, že hostitelka neudělá svíčkovou z pravé svíčkové, ale z jiného kusu hovězího masa?

Doba přípravy:
Počet porcí: 5
Suroviny
bílý uzený špek 100 g
celer 1/4 ks
mrkev 3 ks
máslo 125 g
vejce 1 ks
sůl
nové koření
Na knedlík:
droždí 30 g
cukr krystal 1 lžička
rohlík 1 a 1/2 ks
mléko 250 ml
sůl 1 lžička
Postup
1

Svíčková: Polovinu bílého špeku si nakrájíme na hranolky a prošpikujeme hovězí maso. V hlubší pánvi si na másle orestujeme mrkev, petržel a celer nakrájené na kostky. Zeleninu i maso přendáme do pekáčku, zamícháme ještě i zbytek bílé slaniny nakrájené na kostky, zalijeme cca sklenicí vody (aby se zelenina a maso nepřipálily), přidáme koření a dáme do předehřáté trouby. Pečeme přikryté do změknutí masa (u hovězího zadního cca 2,5 hodiny). Po upečení maso vyjmeme na talíř a zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Omáčku zjemníme smetanou a dochutíme dle vlastní chuti cukrem, solí, octem. Pokud je omáčka příliš řídká, můžeme zahustit jíškou z hladké mouky a másla – povaříme, aby nešla cítit mouka. Maso se lépe krájí, jakmile je studenější, ohřát ho můžeme v páře, stejně jako knedlíky. Svíčkovou podáváme s knedlíkem a brusinkami.

2

Knedlík: Polovinu mléka si ohřejeme, ať je vlažné, přidáme cukr a droždí a necháme vykynout kvásek. Do mísy si nakrájíme na kostky rohlíky a zalijeme je zbytkem mléka smíchaným s rozšlehaným vejcem. Přidám mouku a sůl a kvásek a vytvoříme těsto – necháme vykynout na teplém místě. Z těsta uděláme 3 knedlíky, které ještě necháme chvíli kynout a poté vaříme ve větším hrnci 7–8 minut z každé strany. Hotové knedlíky, které nebudeme hned podávat, propíchneme špejlí, aby z nich odešla pára a nesrazily se.

Témata článku: Maso, Přílohy
Líbí se vám tento recept?

Vaše názory

Anonym555
Pro nezkušené: vejce do 1 11.03.2015 09:37

Pro nezkušené: vejce do svíčkové nepatří, chybně uvedeno, má být v receptu na knedlík.

Anonymous olga
PRO MÉNĚ CHÁPAVÉ 16.03.2015 11:19

PRO MÉNĚ CHÁPAVÉ .....??????????!!!!!!!!!!!
VEJCE PATŘÍ DO KNEDLÍKŮ - DO TĚSTA
NEJLÉPE ROZŠLEHAT S TEKUTINOU ABY SE NEUDĚLALY HRUDKY
VAŘENÍ ZDAR

hanhan
"Svíčkovou" opravdu doma 0 11.03.2015 09:11

"Svíčkovou" opravdu doma můžeme, ale na 5 porcí se mi zdá být té zeleniny zoufale málo. Dávám jí tolik, aby omáčku dost zahustila sama, bez mouky či jíšky. A že nebyla z pravé svíčkové? Při cenách masa opravdu není divu, to z té pravé raději udělám minutku. A občas svíčkovou uvařím i z vepřového-to si pochvaluje starší část rodiny (ta s umělými zuby)

Esterka1
Bez cibule???? 1 10.03.2015 18:58

Bez cibule????

Nitas/
Oproti jiným receptům na 10.03.2015 21:32

Oproti jiným receptům na těchto stránkách - je tento recept král králů, chybí-li jen cibule a je-li to jediná chybka v textu. Osobně bez cibule neuvařím. Nedávám ji jedině do sladkých jídel.

reklama