PO - PÁ v 17:50 na Primě

Svíčková Stroganoff, bramborové dukáty

New Image4 Foto:

Jídlo se jmenuje podle ruského velvyslance v Římě, hraběte Grigorije Alexandroviče Stroganova. Podle jiných pramenů pojmenoval kuchař jídlo po zaměstnavatelích, významné rodině finančníků a obchodníků z Novgorodu.

Doba přípravy:
Počet porcí: 5
Suroviny
hovězí svíčková 750 g
žampiony 300 g
cibule 2 ks
přepuštěné máslo 4 lžíce
hovězí vývar 300 ml
dijonská hořčice 1 lžička
sůl
brambory 800 g
sůl
Postup
1

Maso omyjte, zbavte blan a nakrájejte na nudličky. Osolte a opepřete. Nechte odležet. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka, žampiony očistěte a nakrájejte na plátky. Na pánvi rozpalte polovinu másla a na něm zprudka orestujte maso. Vyjměte ho a nechte v teple. Do výpeku dejte zbytek másla, cibuli a osmažte ji.

2

Přidejte žampiony, směs osmažte a přilijte vývar. Osolte a vše vařte asi sedm minut. Přilijte zakysanou smetanu, promíchanou s hořčicí a hladkou moukou, a pomalu za stálého míchání povařte, až omáčka zhoustne. Do základu vraťte maso, promíchejte a dobře společně prohřejte, ale už nevařte!

3

Brambory nakrájíme na silnější kolečka, potřeme olivovým olejem a na pečicím papíru vložíme do předehřáté trouby (180°) na cca 20 minut.

Témata článku: Maso, Přílohy
Líbí se vám tento recept?

Vaše názory

Veruschka
Máte někdo zkušenost s kozí 2 27.05.2015 16:28

Máte někdo zkušenost s kozí smetanou? Já nejím nic kozího, má to pro mě silnou příchuť kozy a tak nevím, jestli ta smetana by mi to neochutila až moc :-) Jinak to vypadalo moc pěkně a bylo to určitě i dobré. Jen ta smetana.

Petr131314
S averzí k výrobkům i 28.05.2015 13:34

S averzí k výrobkům i surovině s kozím aroma bych raději "kozí smetanu" nezvolil.

Veruschka
Já jsem se ptala proto, že 29.05.2015 16:42

Já jsem se ptala proto, že řekl, že do masa dává kozí smetanu a nikdo neřekl, že by ji nejedl nebo ji tam poznal. No, zkoušet to nebudu.

reklama