PO - PÁ v 17:50 na Primě

Tažený štrůdl

Prostřeno XI (16) 7.5.2015 dezert Foto:

Žádné kupované lískové těsto, ale Markéta vystřihla i poctivý tažený závin.

Doba přípravy:
Počet porcí: 5
Suroviny
rozinky namočené v rumu
cukr moučka 1 lžíce
vlašské ořechy
ocet 1 lžíce
rozehřáté máslo 40 g
teplá voda 1 dcl
Na náplň:
strouhaná jablka
skořicový cukr
Postup
1

Mouku s cukrem prosejeme a přidáme rozehřáté máslo. Za postupného přilévání teplé vody s octem zpracujeme na vále nejprve nožem a potom rukama hladké, pružné a nelepivé těsto. Podle kvality mouky musíme upravit množství vody.

2

Těsto necháme odpočinout asi půl hodiny v teple zakryté, aby neoschlo. Nejjednodušší je dát ho do hlubokého talíře nebo misky a postavit na něj hrnec s horkou vodou. Kdyby těsto vystydlo, ztuhne v něm máslo a půjde těžce rozválet.

3

Pak těsto rozdělíme na tři díly, každý tence vyválíme (nebo vytáhneme) asi na 35x30 cm (podle délky plechu), a po celé ploše poklademe jablky, posypeme skořicovým cukrem, drcenými ořechy a rozinkami a zabalíme. Přeneseme na plech, potřeme rozehřátým tukem nebo rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě na 220°C, až závin zrůžoví.

Témata článku: Sladké
Líbí se vám tento recept?

Vaše názory

Žádné příspěvky v diskusi.

reklama