PO - PÁ v 17:50 na Primě

Vepřové výpečky na pivu, zelí z červené řepy, pečený knedlík

Prostřeno XI (18) 26.5.2015 hl. chod Foto:

Maso bylo výborné a dvě novinky ve staré klasice nikoho nezklamaly: netradiční červené řepné zelí i pečený knedlík.

Doba přípravy:
Počet porcí: 5
Suroviny
vepřová krkovice 1 kg
pivo 1 ks
červená řepa 3 ks
zeleninový vývar 1300 ml
rohlík 7 ks
vejce 3 ks
mléko 300 ml
hrubá mouka 2 hrnky
prášek do pečiva 1 sáček
sůl
kmín
ocet 1 lžička
cibule 2 ks
Postup
1

Krkovici nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme a dáme zatáhnout na rozpálenou pánvičku s nadrobno nakrájenou cibulí. Poté přendáme do pekáče, zalijeme celým pivem a dáme péct do trouby na 220 stupňů na jednu hodinu. Ke konci pak již jen zahustíme strouhankou a v případě potřeby dochutíme solí a pepřem.

2

Zelí: Červenou řepu očistíme a nahrubo nastrouháme. Na omastku na pánvi si osmahneme cibulku, přidáme řepu a podlijeme vývarem. Necháme povařit asi čtvrt hodiny, osolíme, dáme lžičku octa, nasekaný kmín necháme povařit a ke konci zahustíme trochou hladké mouky.

3

Pečené knedlíky: Rohlíky nakrájíme na kousky a zalijeme asi půllitrem vlažného mléka, aby se nasákly. Přidáme sůl, mouku, vejce si rozdělíme na žloutky a bílky. Do těsta přidáme tři žloutky a prášek do pečiva a prohněteme. Z bílků si vyšleháme sníh, který pomalu vmícháme do těsta. Pečeme v jakékoliv vymazané formě při 210stupních přibližně 30minut. Pak vyklopíme a nakrájíme jako bábovku nebo dort.

4

Vídeňská cibulka: Cibuli nakrájíme na větší kousky, které obalíme v hladké mouce a zprudka osmažíme do zlatova na rozpáleném oleji.

Témata článku: Maso, Přílohy
Líbí se vám tento recept?

Vaše názory

pani L
Tento recept jsem zkusila o 0 01.06.2015 15:44

Tento recept jsem zkusila o víkendu a bylo to skvělé.Jen jsem k masu přidala česnek. Strouhanku jsem také použila a je to dobrý nápad, jak zahustit šťávu. Sladké "zelí" z červené řepy perfektně doplňovalo jemně nahořklou šťávu. Jen knedlík jsem udělala bramborový.Tento recept založím k těm nejlepším jídlům pro návštěvy.

Petr131314
Zelí" z červené řepy je 1 28.05.2015 13:57

Zelí" z červené řepy je zajímavé. U výpečků doporučuji vynechat "zahušťování strouhankou" a naopak přidat malý stroužek česneku. Pokud i "pečený knedlík" dopadl dobře, pak si tato zajímavá kombinace zasloužila "desítku" už za originalitu v jinak nudné šedi nepečených dortů z dětských piškotů, rádobysvíčkových omáček připomínajících kaši, kuřat na nenápadité způsoby apod. Ale to by u stolu museli sedět labužníci, nikoli kdo si na znalce směšně hrají. Bohužel.

jahalno
Úplne súhlasím s 29.05.2015 09:51

Úplne súhlasím s Petr131314.235
Vynikajúci recept.

reklama