PO - PÁ v 17:50 na Primě

Větrník, kremrole, kávička

Prostřeno XI (15) východočeský 27.4.2015 dezert Foto:

Hostitelka je hokejistka a absolventka vysoké školy, ale troufá si, jako by se vyučila cukrářkou.

Doba přípravy:
Počet porcí: 5
Suroviny
Odpalované těsto:
vejce 3-4 ks
voda 250 ml
máslo 100 g
sůl 1 špetka
Vanilkový krém:
mléko 500 ml
vanilkový pudink 2 sáčky
vanilkový cukr 1 sáček
máslo 125 g
Karamelová šlehačka:
karamelové salko 1 ks
ztužovač šlehačky 2 ks
Karamelová poleva:
voda 4-6 lžic
rum 1 lžíce
Kremrole:
mouka na podsyp
sůl 1 špetka
máslo 125 g
máslo na potření trubiček
hustá zakysaná smetana 100 g
vejce na potření 1 ks
Naplň do kremrolí:
bílek 3 ks
Postup
1

Větrníky: Vodu, máslo a sůl přivést k varu, poté ztlumit a vmíchat mouku, chvíli míchat, až se těsto přestane lepit na vařečku. Nechat zchladnout, poté vmíchat vejce jedno po druhém a vždy řádně propracovat, než se přidá další. Stříkat na pomaštěný plech cukrářským sáčkem plná kolečka, péci v troubě prvních 10 minut na 230 stupňů, poté ztlumit na 180 stupňů a sušit dalších 20-25 minut. V průběhu pečení je nutné troubu neotvírat, jinak větrníky nevyběhnou. Po upečení ihned rozkrojit.

2

Vanilkový krém: V troše mléka rozšlehat žloutky a pudinkové prášky a zavařit do zbylého mléka s cukrem. Po zchladnutí zašlehat do másla.

3

Karamelová šlehačka: Šlehačky si s 50 g salka a ztužovači vyšleháme do hustého krému

4

Karamelová poleva: 70 g cukru rozpustit za stálého míchání na mírném ohni na karamel, přidat vodu a míchat tak dlouho, až se karamel rozpustí (pokud se voda vypaří, ještě malinko zakápnout). Poté přidat karamelovou hmotu do zbylého cukru s rumem - raději po částech a míchat tak, aby vznikla hladká poleva. Podle potřeby případně přidat horkou vodu.

5

Kremrole: Vypracovat hladké těsto, nechat 20 minut odpočnout, vyválet plát a nakrájet tři cm široké proužky, dlouhé cca 25 cm. Namotat je na máslem vymazané trubičky do spirály. Péct asi 40 minut na 180 stupňů. Po vychladnutí naplnit sněhovou náplní.

6

Náplň do kremrolí: Z bílků vyšlehat sníh a v polovině šlehání přidat cukr. Poté 10 minut šlehat ve vodní lázni. Kremrole naplníme sněhem a podáváme.

Témata článku: Sladké
Líbí se vám tento recept?

Vaše názory

Žádné příspěvky v diskusi.

reklama