PO - PÁ v 17:50 na Primě

Zasněžený jogurtový tunel

Prostřeno III - 4.3.2011 dezert Foto:

Vejce s cukrem ušleháme do pěny a přidáme Solamyl smíchaný s moukou. Těsto rozetřeme na plech 33 x 40 cm s pečicím papírem. Pečeme při 180 °C asi 10 min.

Postup
1

Vejce s cukrem ušleháme do pěny a přidáme Solamyl smíchaný s moukou. Těsto rozetřeme na plech 33 x 40 cm s pečicím papírem. Pečeme při 180 °C asi 10 min. Plát necháme vychladnout a pomocí chlebíčkové formy si odměříme, jak velký kus budeme potřebovat na její vyložení. Plát odkrojíme nožem. Zároveň formu položíme na zbytek plátu dnem nahoru a odkrojíme ještě obdélník, kterým formu po naplnění zaklopíme.

Poté formu vyložíme fólií, dovnitř vložíme větší plát a připravíme si jogurtovou náplň. Jogurt našleháme se lžící cukru a citronovou šťávou. Zvlášť vyšleháme v troše vody želatinový ztužovač a řídkou kaši vmícháme se dvěma třetinami ušlehané smetany (balení 500 ml) do jogurtového základu. Pěna začne do 15 minut tuhnout. Rychle jí do poloviny objemu naplníme formu vyloženou piškotovým plátem. Uprostřed vytvoříme po celé délce žlábek, do kterého rozložíme ovoce smíchané s trochou agarové želatiny (2 g práškového agaru a 60 g cukru svařte se 125 ml vody).

Použijete-li ovoce mražené, bude agar rychle želírovat. Na ovoce nalijte jogurtovou pěnu, povrch uhlaďte a formu zaklopte menším piškotovým plátem. Obsah ještě stlačte, formu zabalte do fólie, povrch zatěžkejte prkénkem s balíčkem cukru a uložte do chladu. Po 2 hodinách formu rozbalte, obsah vyklopte, tunel potřete zbytkem šlehačky a posypte mletým kokosem.

 

Dezert

Zasněžený jogurtový tunel

Těsto:    

  • 5 vajec
  • 150 g pískového cukru
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 vrchovatá lžíce Solamylu nebo 1 vanilkový pudink

Jogurtová náplň:  

  • 1 bílý jogurt (175 g)
  • 1 vrchovatá lžíce cukru
  • šťáva z půlky citronu
  • 1 želatinový ztužovač pro přípravu šlehačkových náplní
  • 100 ml vody
  • 500 ml šlehačky (ideální je rostlinná)

Ovocná náplň:   

  • 200 g sezonního ovoce podle chuti (může být i mražené)
  • 2 g práškového agaru (1 rovná lžička) nebo cukrová želatina
  • 125 ml vody
  • 60 g cukru
  • čokoládová ozdoba

Témata článku: Sladké
Líbí se vám tento recept?

Vaše názory

Mykeš
Prosím Vás,doporučí mi někdo 0 18.02.2013 19:35

Prosím Vás,doporučí mi někdo značku rostlinné šlehačky?A je možno v nouzi použít i tu živočišnou?

podvodnikxl@azet.sk
včera som ho robila a je 0 12.05.2012 11:55

včera som ho robila a je výborný mojej malej vnučke veľmi chutí a to ona zákusky s plnkou neje všetko mi pekne stuhlo a držíje pekný aj na pohľad

podvodnikxl
včera som ho robila a je 0 12.05.2012 11:54

včera som ho robila a je výborný mojej malej vnučke veľmi chutí a to ona zákusky s plnkou neje všetko mi pekne stuhlo a držíje pekný aj na pohľad

troscia
nepovedlo se 0 14.02.2012 08:22

Děvčata, která jste Tunel zkoušela?Piškot je úžasnej,ten se povedl, ale jogurtový krém-krémovitá masa vložená do objemu hřbetu-během cca 2 hodin dostala tekutou formu, v tom polehávalo jahodové cosi-bylo mi líto vyhodit piškotovou a jahodovou část-pudink zastudena, do něj nový ztužovač a děj se vůle čísi-povedlo se-to větší šok byl ráno, když obsah opět zeřídnul a pudink byl vyblitý po celé lednici-má někdo podobné negativní zkušenosti se želatinovým ztužovačem zastudena od Dr Oetkera??

Buny
Když ho chystala a dávala 1 11.03.2011 23:51

Když ho chystala a dávala dovnitř ten krém, nevěřila jsem, že se jí to povede - jak jí to přetékalo ven a vůbec... Ale vypadá to moc dobře (za což jsem i kvůli paní byla ráda), musí být jistě chutný, nejspíš vyzkouším!

jirin11
výborný, nám doma chutná)) 22.01.2013 10:43

výborný, nám doma chutná))

Figarto
Mňamka! :) 2 07.03.2011 14:35

Mňamka! :)

Kuratko211
Vypadá to úžasně, určitě v 09.03.2011 10:07

Vypadá to úžasně, určitě v nejbližší době vyzkouším.

karamelka 16066
tento 09.03.2011 13:03

tento moučník vyzkouším tento týden už se moc těším vypadá báječně

reklama