PO - PÁ v 17:50 na Primě

Živáňská pečeně v alobalu (3 druhy masa), petrželkové brambory

Prostřeno! XII (4) 7.9. hl. chod Foto:

Původní živáňská pečeně je vlastně kompletní pokrm: maso, zelenina i příloha v jednom. V tom spočívá krása a genialita této slovenské speciality.

Doba přípravy:
Počet porcí: 5
Suroviny
brambory 1 kg
vepřová plec nebo krkovice 1 kg
zelená petrželka
špek 200 g
cibule 4 ks
kuřecí prsa 4 ks
cibule 4 ks
sůl
koření dle chuti
Postup
1

Maso nakrájíme na plátky velikosti dlaně. Vepřové naklepeme, osolíme, opepříme. Špek nakrájíme na tenké plátky, cibuli na kolečka nebo půlkolečka. Vezmeme alobal, lehce potřeme olejem a postupně skládáme za sebou. Mezi vepřové a uzené dáváme hodně cibule, ke kuřecímu dáváme plátek špeku. Vytvoříme skládáním do velikosti štrůdlu. Maso naskládáme, z vrchu okapeme olivovým olejem a pečlivě zabalíme. Maso pustí šťávu, chutě se prolnou, nesmí vytéct. Takto vytvořené a zabalené dvě nohavice uložíme přes noc do lednice. Než podáváme, pečeme při 180°C asi hodinu.

2

Živáňskou podáváme s uvařenými brambory, omaštěnými máslem a posypanými zelenou petrželkou. (Živáňská se také může péct na jehle i s brambory).

Témata článku: Maso, Přílohy
Líbí se vám tento recept?

Vaše názory

Žádné příspěvky v diskusi.

reklama