PO - PÁ v 17:50 na Primě

Ludmila Žamberyová (repríza)

Prostreno - 10.03.08 - Lidie Zemberyova Foto: Prostreno - 10.03.08 - Lidie ZemberyovaFoto: Prima

Lída žije třicet let v Jenichově na Mělnicku v bývalém objektu JZD, kde stojí dva domy. Nový si postavil její syn a matce odkoupil původní sídlo rodiny.

Kromě dospělého syna má ještě čtyři dcery, žijící v sousední vsi. Její dům je rodinná tvrz, kde vládne matriarchát, všichni se tam scházejí a hodují. Ludmila pochází ze starého rodu, jeden z prapředků byl známý slovenský gróf, dokonce má na Slovensku pomník. Celý život pracovala v JZD, nyní je v důchodu. Rodina drží pohromadě, a pokud všechno šlape podle matčiných pravidel, v přeplněném domě panuje výborná nálada. Hned se tu cítíte jako doma. Lída jezdí na rotopedu a chodí do kostela.

Charakter:
Ludmila je usměvavý dominantní živel. Není příliš soutěživá, nikdy to při své dominanci nepotřebovala.

Vztah k vaření:

Vaří denně pro celou rodinu a zásadně jen teplé jídlo. Baví ji to odmalička. Často se inspiruje obsahem lednice. Když je na Slovensku, ochutnává výtvory sousedek. Používá velké hrnce, pro jednoho by asi uvařit už ani nedokázala. I pět strávníků je pro ni málo.


Chutě:

Má ráda tradiční slovensko-maďarskou kuchyni svého mládí, klasický řízek, feferonky.


Nesnáší:

Skopové, zvěřinu a mořské plody. Když si někdo čte u jídla noviny.

Očekávání:
Chce se pobavit, výhra pro ni nehraje roli. Má ráda legraci.

Vlastní ohodnocení:
10 bodů za vaření.

Vaše názory

anonym
Nikdy jsem se u tohoto pořadu 0 26.06.2011 18:17

Nikdy jsem se u tohoto pořadu víc nenasmál. :D

aja20
Takže:Stůl bych si prostřela 0 30.04.2011 15:44

Takže:Stůl bych si prostřela jinak,jídlo bych servírovala také jinak,ale to je každého věc.Paní Ludmile hodně ublížila volba a skladba menu.Podívejte se jak se skvěle otáčela v kuchyni.Kdyby měla jiné,lepší,menu,možná by mohla uvažovat o výhře.Jinak bylo vidět,žepaní Lída je velmi zručná kuchařka.

dan37
Bakety 0 08.04.2011 19:50

Dyk a co vy ste za benzinku,že tu nemáte ani bakety???

AD
nechápu jak se může ta 0 19.02.2011 14:51

nechápu jak se může ta Ludmila tak chovat...
přihlásí se do prostřena skoro nic jí nechutná a dělá ještě nad jídlem divné obličeje a jako bonus urazila Jakuba.

Buny
A já odkud to jméno znám a 0 17.02.2011 18:37

A já odkud to jméno znám a ona byla též v soutěži "Čápy s mákem" - tam tedy naštěstí nevařila!

anonym
Jak se můžu někdo takový 1 26.01.2011 18:53

Jak se můžu někdo takový dostat vůbec do televize. Je mě jasné že Ludmila tam měla pouze jeden úkol, a to zvednou sledovanost. Její chování,stolování,vyjadřování ... no prostě hrůza.

Zuzkammmm
No jak asi:) vetsinou je v ty 04.05.2011 12:32

No jak asi:) vetsinou je v ty parte takovy slozeni,aby vysledek byl co nejbizarnejsi a lidi u tv koukali s otevrenou pusou. O to prece prime de.:D resp o tom ten porad je. To je jasny, ze vybiraj ty nejvetsi dementy a k tomu par normalnich lidi a pak nejaky extremne gurmansky znalce. Tim se totiz zajisti dostatek nazoru v diskuzich jak na netu,tak i treba v praci,apod. Je to neco jako ZOO:D

Jana D.
Menu pani Žamberyovej... 0 26.01.2011 18:15

Takže, všetky tri chody,ktoré ponúkla pani Žemberyová, sú hlavné jedlá, ani jedno z nich nie je predjedlo, toto na úvod. Ako uviedla v jedálnom lístku: halušky s lečom a kuraťom, tak toto je jedlo, ktoré sa bežne varí na juhu slovenska.Niekto to volá kurací perkelt s haluškami, niekto kura na paprike a niekto kurací paprikáš. Môže sa to podávať s jednoduchými haluškami (voda, múka, soľ) alebo so zemiakovými haluškami. Niekde sa to robí aj so zemiakmi, ktoré sa pridávajú ku kuraťu na záver, keď je už skoro mäkké (toto sa u nás volá kurací paprikáš. Inak je to jedlo veľmi chutné, pokiaľ je dobre dochutené :o))
Ďalej ponúkla p. Žamberyová jedlo, ktoré sa volá takartky. Poviem úprimne, že naozaj takú kombináciu akú navarila ona som nikdy nejedla. Takartky sa u nás robia z kyslej kapusty, mleté mäsko sa dochutí koreninami, soľou a ostatnými ingredienciami a balí sa taktiež do listov kyslej kapusty (voľakedy sa do suda s kapustou práve kvôli tomuto jedlu dávala aj jedna menšia hlávka kapusty). Podlieva sa to iba vodou a trochou štavy z kyslej kapusty. Taktiež je to jedlo veľmi dobré, u nás sa to robievalo bežne aj na sviatky ako Veľká noc alebo keď boli hody v dedine. Podáva sa s chlebom :o))
No a na záver parené buchtičky sú určite výborným spestrením jedálneho lístku v priebehu týždňa, sýta polievočka k tomu buchty celkom slušný obed :o)))
Tak toto sú moje osobné skúsenosti s týmito jedlami, ktoré varievala moja babka aj mama a robievam ich pre svoju rodinu aj ja a vždy chutia :o))))

katulka987
Zajímalo by me co tady píše a 1 26.01.2011 16:32

Zajímalo by me co tady píše a odpovídá za negramotný pako, který kritizuje a není se schopný ani podepsat.

katulka987
a zda se mi že si píše sám se 26.01.2011 16:36

a zda se mi že si píše sám se sebou

reklama