Recepty na zvěřinu ze 2. dílu Rozpal to, šéfe!

Výtečné zvěřinové menu Zdeňka Pohlreicha si nyní můžete vyzkoušet v klidu své zahrady. Níže jsou rozepsány všechny recepty.

Nestihli jste nedělní grilování se šéfem Pohlreichem? Pusťte si ho na Prima PLAY

Vše o pořadu Rozpal to, šéfe! najdete TADY

 

 

 

 

1. recept

KANČÍ KRKOVIČKA S CHIMICHURRI


 

Suroviny:

kančí krkovička o váze 800 g
4 stroužky česneku
červená cibule
šťáva z limety a citronu
červený vinný ocet
jablečný ocet
velkolistá petržel
oregano
listy máty
bazalka
tymián
olivový olej
sůl
pepř

 

Postup:

Do rozpáleného rendlíku kápneme olivový olej, přidáme nasekané stroužky česneku a nasekanou cibuli. Necháme podusit. Mezitím si nakrájíme bylinky – mátu, petrželku, oregano, tymián a bazalku. Bylinky vhodíme do mísy, zakápneme citronovou a limetovou šťávou, dochutíme solí a pepřem. Přidáme pár kapek červeného vinného octa a jablečného octa. Na závěr do bylinek vmícháme podušený česnek s cibulkou, promícháme a chimichurri necháme odležet.

Kančí krkovičku rozkrojíme napůl, osolíme, opepříme a zakapeme olivovým olejem. Rošt grilu potřeme kůží ze špeku a maso necháme ze všech stran zatáhnout. Pak ztlumíme oheň a necháme kančí takových 10–15 minut pomalu grilovat. Hotové maso necháme chvíli odpočinout, poté ho nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou chimichurri.

JAK NA CHIMICHURRI

 

2. recept

JELENÍ KOTLETA S PORTSKOU OMÁČKOU


 

Suroviny:

4 jelení kotlety po 220–250 g
2 šalotky
450 ml červeného vína
máslo
200 g demi-glace
pár kuliček jalovce
rozmarýn

 

Postup:

Víno vlijeme do pekáčku, k němu přidáme nasekanou šalotku, kuličky jalovce a pár snítek rozmarýnu. Vložíme maso a necháme v lednici několik hodin odležet.

V kastrůlku rozpustíme máslo, na kterém zesklovatíme šalotku. Mezitím vyndáme kotlety z marinády, osušíme je papírovou utěrkou a dáme stranou. Marinádu přilijeme do kastrůlku k šalotce a necháme vyvařit na třetinu. Přidáme demi glace a chvilku povaříme. Na závěr můžeme vmíchat kousek másla, aby se omáčka zjemnila.

Gril rozpálíme na maximum. Kotletky osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a grilujeme 2–3 minuty z každé strany na medium.

Hotové steaky servírujeme na talíř a necháme 5 minut odležet. Přelijeme portskou omáčkou.

 

3. recept

DEMI-GLACE

 Ze zahrádky rovnou na gril. Foto: Marek Dienstl


 

Suroviny:

2 kg telecích kostí
mrkev
cibule
řapíkatý celer
pórek
tymián
bobkový list
olivový olej
pár stroužků česneku
200 ml červeného vína
100 g rajčatového protlaku
sůl, pepř

 

Postup:

Kosti očistíme a propláchneme studenou vodou. Pak je vyskládáme na pekáč, lehce podlijeme vodou a dáme zapéct na 25 minut do tmava. V hrnci rozpálíme olej a opečeme nakrájenou zeleninu do tmavší barvy. Pak přidáme opečené kosti, tymián, bobkový list a rajský protlak. Zalijeme vínem, necháme ho zcela vyvařit a zalijeme vodou. Zaklopíme a necháme alespoň 4 hodiny vařit. Uvařenou omáčku scedíme a zchladíme.

 

 

4. recept

BRAMBOROVÝ SALÁT S HRUBOZRNNOU HOŘČICÍ


Suroviny:

600 g ratté brambor vařených ve slupce
pár lžic hrubozrnné hořčice Pommery
100 g nakrájených okurek cornichorns
červený vinný ocet
třtinový cukr
pár lžic zakysané smetany
máslo
cibule
estragon
polníčkový salát
pažitka
sůl a pepř

 

Postup:

V pánvi na másle orestujeme nasekanou cibuli. Zasypeme 2 lžícemi třtinového cukru a jakmile se cukr rozpustí, zalijeme troškou červeného vinného octa a necháme vyvařit. Do mísy nakrájíme uvařené brambory, okurky, přidáme trochu červeného vinného octa, nasekaný estragon, pár lžic hrubozrnné hořčice a cibulovou směs, vše promícháme. Dochutíme solí a pepřem a navrch přisypeme pár lístků polníčku a nasekanou pažitku.

 

5. recept

BYIALDI ZE ZELENINY


Suroviny:

cuketa
lilek
oloupaná bílá cibule
2 červené papriky
4 lžíce loupaných rajčat
3 stroužky česneku
sůl
pepř
tymián
olivový olej

 

Postup:

Papriky očistíme, rozpůlíme a zprudka opečeme na grilu. Až papriky zčernají, ještě horké je dáme do igelitového sáčku a necháme chvíli zapařit, budou se lépe loupat. Lilek a cuketu nakrájíme na stejně velká kolečka a osolíme.

Cibuli a česnek nasekáme najemno a v pánvi na olivovém oleji podusíme. Přidáme asi 4 lžíce loupaných rajčat, pár snítek tymiánu, osolíme a opepříme. Spařenou papriku nakrájíme na nudličky a promícháme v pánvi s rajčaty. Směs stáhneme z ohně, uhladíme a navrch střídavě naskládáme plátky lilku a cukety. Opepříme a osolíme, pánev zakryjeme alobalem a necháme asi hodinku péct.

 

6. recept

JAHODY S KRÉMEM Z KOZÍHO SÝRA


Suroviny:

 

500 g čerstvých jahod
50 g jahodové marmelády
200 g kozího sýru
200 g smetany 30%
citronová šťáva a kůra
3 lžíce třtinového cukru

 

Postup:

V míse jemně našleháme smetanu s třtinovým cukrem, citronovou kůrou a kozím sýrem. Zakápneme citronovou šťávou. Jahody napícháme na špejle a dáme grilovat s kouskem másla. Jahodovou marmeládu prohřejeme a potřeme jí ugrilované jahody. Servírujeme s krémem.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

reklama