Recepty z jedničky Rozpal to, šéfe! II

Také vyzkoušejte na grilu recepty Zdeňka Pohlreicha s vůní Asie. Určitě se i ve vašem okolí najde několik šikovných pomocníků, kteří vás u toho nenechají samotné. Dobrou chuť na čerstvém vzduchu!

Vše o nové řadě pořadu Rozpal to, šéfe! můžete najít TADY

 

 

 

 

Pokud vám utekl nedělní premiérový díl pořadu Rozpal to, šéfe!, puťte si ho ještě v úvodu nebo na Prima PLAY.

A víte, že šéf to rozpálil i ve své nové grilovací kuchařce? Inspirujte se i v ní ZDE. Na grilu se pod vedením oblíbeného šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha naučíte připravovat prakticky všechno včetně ryb, mořských plodů, zeleniny a ovoce. Zvládnete a pochopíte taje ohně, práci s ním a seznámíte se s nejrůznějšími grilovacími metodami.

HOUBOVÉ ŠPÍZY PO ASIJSKU

 


Suroviny:

hnědé žampiony
hlíva ústřičná
houby shitake
pórek

na marinádu:
sójová omáčka
sezamový olej
sezamová semínka
3 stroužky česneku
cukr
sůl
pepř

Postup:

Nejdřív si připravíme marinádu: v míse smícháme cukr, sójovou omáčku, sezamový olej, sezamová semínka, sůl, pepř a nakrájený česnek. Asi hodinu necháme odležet, aby se chutě spojily.

Bílou část pórku nakrájíme na široká kolečka a společně s houbami je střídavě napichujeme na namočené špejle.

Na dno pekáčku nalijeme část marinády, pak poklademe špízy a navrch opět potřeme marinádou.

Znovu necháme hodinu odležet a občas špízy v marinádě otočíme, aby byly rovnoměrně namočené.

Marinované houby vložíme do rozpáleného grilu a pečeme z obou stran. Hotové špízy nandáme na talíř, polijeme zbytkem převařené marinády a posypeme čerstvým posekaným pórkem.

 

 

PLNĚNÁ GRILOVANÁ RAJČATA

 

Suroviny:

5 velkých rajčat
toastový chleba
petrželka
šalvěj
rozmarýn
oregáno
olivový olej
sůl
pepř

Postup:

Rajčata shora odkrojíme a vydlabeme z nich dužinu. Do misky vložíme nakrájený toastový chleba, osolíme, opepříme a přisypeme nakrájené bylinky. Zakápneme olivovým olejem a rajčatovou dužinou.

Na pánvičku nasypeme sůl, aby po ní rajčata nejezdila, a položíme na ni plněná rajčata.

Gril rozpálíme na 180–200 stupňů a rajčata necháme asi 8 minut péct.

 

HOVĚZÍ STEAK YAMATO NA ZELENÉM PEPŘI

Suroviny:

hovězí steak
zelený pepř
sůl
 
na omáčku:
sójová omáčka
japonské rýžové víno
japonský zelený pepř nebo nakládaný zelený pepř
máslo

Postup:

Steak z obou stran posypeme zeleným pepřem a solí a dáme péct do rozehřátého grilu. Mezitím si připravíme omáčku: smícháme sójovou omáčku, japonské rýžové víno a zelený pepř v nálevu. Hotovou omáčku dáme na gril k masu a necháme povařit. Potom do ní přidáme kousek másla.

Středně propečený steak vyndáme z grilu a necháme chvíli odležet. Pak maso nakrájíme, nandáme na talíř a polijeme omáčkou.

 

 

SENDVIČ S HRUŠKOU A MODRÝM SÝREM

Suroviny:

2 bagety
modrý sýr
1 hruška
zakysaná smetana
máslo
petrželka
 
na salát:
polníček
citron
olivový olej
sůl

 Postup:

Modrý sýr nastrouháme a přidáme k němu zakysanou smetanu a nahrubo nasekanou petrželku.

Bagetu nakrájíme na větší kousky, rozpůlíme a namažeme sýrovou směsí, pak poklademe hruškou nakrájenou na plátky a přiklopíme. Shora pokapeme rozpuštěným máslem a v grilu necháme zapéct.

Rozpečené bagety nandáme na talíř a podáváme se salátem z polníčku, který jsme pokapali citronem, olivovým olejem a posypali solí.

 

ČERVENÉ KARI S KACHNOU

Suroviny:

kachní prsa
liči
drůbeží vývar
červená kari pasta
rybí omáčka
palmový cukr
kafírové listy
kokosové mléko
kokosový krém
thajský lilek
thajská bazalka
červené chilli papričky
jasmínová rýže
list pandanu
rostlinný olej
 
na kari pastu:
koriandrová semínka
římský kmín
bílý pepř
sušené chilli červené dlouhé
sůl
galangan
citrónová tráva
kůra z limetky
koriandr kořen
česnek
šalotka
krevetová pasta
 
na marinádu:
sójová omáčka
koriandrová semínka
koriandrový kořen
anýz
bílý pepř
česnek
kuřecí vývar
olej rostlinný
sůl
cukr

Postup:

Nejdříve si připravíme kari pastu: sušené chilli papričky povaříme 10 minut ve vroucí vodě a poté je zcedíme a osušíme.

Koriandrová semínka a kmín orestujeme v pánvi nasucho. V hmoždíři roztlučeme chilli papričky, kůru z limetky a sůl.

Přidáme kmín, koriandrová semínka, citronovou trávu, česnek, kafírový list, koriandrový kořen, bílý pepř, šalotku galangan a dále tlučeme do jemné pasty.

Přidáme krevetovou pastu a dobře promícháme.

Všechny ingredience na marinádu smícháme v míse dohromady.

Kachní prsa obalíme v marinádě a necháme minimálně 1 hodinu odpočívat. Poté kachnu opečeme na grilu, nejdříve na kůži a poté dopečeme na druhé straně.

Kari pastu restujeme v pánvi na oleji asi 2 minuty, přidáme kafírové listy. Pak vmícháme kokosový krém a mléko, palmový cukr a rybí omáčku. Vaříme 5 minut, potom přisypeme lilek, liči a povaříme další 3 minuty.

Nakonec přidáme pečenou kachnu nakrájenou na plátky a thajskou bazalku.

Podáváme s jasmínovou rýží.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

reklama