Recepty z nedělního grilování nejen pro Zdeničku

Grilovaný tuňák s česnekovými bramborami. Věřili byste, že jde o pokrm z grilu? Foto: Grilovaný tuňák s česnekovými bramborami. Věřili byste, že jde o pokrm z grilu?Foto: Marek Dienstl

Pěkné počasí přeje grilování. Naučte se něco nového od Zdeňka Pohlreicha a překvapte své známé. Tady jsou šéfovy recepty z nedělního "rozpalu".

Vše o pořadu Rozpal to, šéfe! II. najdete TADY . Odvysílané epizody si můžete ještě přehrát na Prima PLAY

 

 

 

 

 

Dobrou chuť vám přeje Zdeněk Pohlreich!

TORTILLA MARGHERITA

Suroviny:

tortilly

drcená rajčata
mozzarella
oregano
bazalka
olivový olej
sůl
pepř

 

Postup:

Nejdříve si připravíme omáčku: drcená rajčata osolíme, opepříme, přidáme špetku oregana a promícháme.

Tortillu potřeme olivovým olejem, pak drcenými rajčaty a rozlámeme na ni mozzarellu. Vložíme do grilu, ve kterém jsme nechali rozehřát kámen na pizzu. Po chvíli tortillu vyndáme, ozdobíme lístky čerstvé bazalky a pokapeme olivovým olejem.

VEPŘOVÁ PANENKA PLNĚNÁ MANDLEMI

Suroviny:

vepřová panenka
loupané mandle
pomeranč
med
rozmarýn
sůl
pepř

Postup:

Spařené mandle nasekáme nadrobno a vložíme do misky. Přidáme k nim nakrájenou pomerančovou kůru, rozmarýn, lžičku medu a promícháme.

Panenku rozřízneme, osolíme, opepříme a potřeme mandlovou náplní tak, aby kraje zůstaly volné. Pokapeme pomerančovou šťávou, ohneme kraje a zarolujeme. Roládu přichytíme nití, znovu opepříme a osolíme.

Vložíme do grilu a necháme péct ze všech stran asi 10 minut. Hotovou pečeni zabalíme na chvíli do alobalu, aby byla šťavnatá.

Pak vyndáme, nakrájíme na plátky a podáváme.

 

MERUŇKOVÝ KEČUP

 

Suroviny:

sušené meruňky
žlutá paprika
1 dcl vody                                                                                                                                                                   
cibule
2 stroužky česneku
jablečný ocet
cukr
hořčičné semínko
sůl

 

Postup: 

V hrnci rozpálíme olivový olej a orestujeme na něm cibuli a česnek nakrájený nadrobno. 
Pak přidáme nakrájené sušené meruňky, které jsme nechali namočit ve vodě.

Ochutíme hořčičným semínkem, jablečným octem a nakrájenou grilovanou paprikou bez slupky. Osolíme, podlijeme vodou, zakryjeme pokličkou a necháme 20–25 minut povařit.

Potom přisypeme cukr a dle potřeby dochutíme.

 

GRILOVANÝ TUŇÁK S ČESNEKOVÝMI BRAMBORAMI

 

Suroviny:

steak z tuňáka
1/2 chilli papričky
olivový olej
petrželka
pepř
sůl

                                                                                                                                                                                    na brambory:
brambory Grenaille
máslo
česnek
rozmarýn
olivový olej
sůl
pepř

 

Postup: 

Nejdříve připravíme česnekové brambory: brambory umyjeme, položíme na alobal, osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem, přidáme trochu másla, rozmarýn a nasekaný česnek. Zabalíme a necháme péct na grilu.

Steaky z tuňáka osolíme a opepříme z obou stran a potřeme je olivovým olejem.

Vložíme je na rozpálený gril a opékáme maximálně 2 minuty z každé strany. Mezitím si připravíme marinádu: v misce smícháme olivový olej, nakrájenou chilli papričku a petrželku. Steaky vyndáme z grilu, potřeme je marinádou a podáváme s pečenými bramborami posypanými čerstvou petrželkou.

 

 KRÉMOVÉ BANÁNY

 


Suroviny:

4 banány
mascarpone
rum
1/2 limetky
moučkový cukr
vanilkový cukr
skořice

Postup:

Z banánů odkrojíme stopky a dáme je péct z obou stran na menší žár. Mezitím si připravíme krém: v misce smícháme mascarpone, moučkový cukr, vanilkový cukr, skořici, kapku rumu a šťávu z limetky. Krém promícháme a případně dochutíme.

Banány vyndáme z grilu, odstraníme slupku, nandáme na talíř a podáváme s krémem a listem meduňky.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich


reklama