Recepty ze šéfova grilování pro horolezce

Krevety s brokolicí. Foto: Krevety s brokolicí.Foto: Marek Dienstl

Chutně a lehce griloval šéf pro horolezce. Nyní si jeho recepty můžete vyzkoušet také. Níže jsou pohromadě i s videonávody. Dobrou chuť vám přeje Zdeněk Pohlreich.

Vše o pořadu Rozpal to, šéfe! II a další recepty z něj najdete TADY

 

 

 

 

 

KUŘECÍ KŘÍDLA S TYMIÁNEM

 

kuřecí křídla



na marinádu:
sójová omáčka
citronová šťáva
2 stroužky česneku
jarní cibulka                                                                          
tymián
olej
sůl
pepř

Postup:

Nejdříve si připravíme marinádu: v míse smícháme olej, sójovou omáčku, citronovou šťávu, nakrájený česnek, tymián, sůl a pepř. K marinádě přidáme okrájená křídla (odkrojíme poslední nejslabší část, která by se na ohni rychle pálila) a promícháme. Přikryjeme je alobalem a necháme ideálně přes noc marinovat.

Pak vložíme na gril – nejdříve ze strany, kde je kůže, pak otočíme. Zbytek marinády vlijeme do malého kastrůlku a necháme ohřát na grilu. Do ohřáté marinády nasekáme jarní cibulku a vložíme hotová křidýlka. Na závěr pokapeme citronovou šťávou a podáváme.

 

KUSKUSOVÝ SALÁT TABOULEH


kuskus
vývar
rajčata
salátová okurka
petrželka
máta
cibule
3 stroužky česneku
citronová šťáva
olivový olej
sůl

Postup:

Kuskus nasypeme do mísy, vmícháme pár kapek oleje a zalijeme teplým vývarem, zakryjeme a necháme asi 5 minut odstát.

Mezitím si nadrobno nakrájíme cibuli, rajčata, petrželku a okurku zbavenou jádřinců.

Kuskus promícháme, přidáme všechny nakrájené suroviny, osolíme a spojíme dohromady. 
Na závěr ještě salát dochutíme – postupně přisypeme prolisovaný česnek, nakrájené lístky máty a pokapeme citronovou šťávou.

 

SMAŽENÉ KREVETY S BROKOLICÍ

Suroviny:

krevety
brokolice
škrob
2 stroužky česneku
zázvor
sůl
pepř

na omáčku:
sójová omáčka
ústřicová omáčka
rýžový ocet
sezamový olej
vývar
chilli

Postup:
Krevety oloupeme, zbavíme je střívka, osolíme, opepříme a polijeme je škrobem rozpuštěným ve vodě. Zázvor nakrájíme na nudličky a česnek nasekáme nadrobno. 
Teď si připravíme omáčku: v misce smícháme sójovou a ústřicovou omáčku, rýžový ocet, sezamový olej, vývar a trochu chilli.

Ve woku necháme rozehřát olej, orestujeme na něm zázvor s česnekem a po pár sekundách přidáme krevety. Pak je vyndáme stranou, na wok opět přilijeme trochu oleje, orestujeme na něm cibuli, potom přidáme růžičky brokolice a osolíme. Mícháme, dokud brokolice nezměkne. Směs zalijeme připravenou omáčkou a ještě trochou škrobu rozpuštěného ve vodě. Do woku vsypeme zpátky krevety, podlijeme vývarem, promícháme a podáváme.

 

STEAK S CHŘESTOVÝM SALÁTEM

Suroviny:

hovězí steak 
zelený chřest
sůl
pepř

na dresink :
lískové oříšky
šťáva z granátových jablek
olivový olej
mořská sůl
sůl
pepř

Postup:

Chřest oškrábeme a odřízneme z něj tvrdou část. Opepříme, osolíme a vložíme na gril.

Mezitím si připravíme dresing: lískové oříšky spaříme a oloupeme, potom nakrájíme nadrobno. Osolíme, opepříme, přilijeme šťávu z granátových jablek a olivový olej a přisypeme mořskou sůl.

Opečený chřest sundáme z grilu, překrojíme ho na menší části, promícháme s dresingem a necháme odležet.

Teď si připravíme steak: maso dvakrát za sebou osolíme a opepříme z obou stran a vložíme na gril. Středně propečené maso vyndáme do mísy, zabalíme do alobalu a necháme chvíli odležet.

Na závěr ještě posypeme mořskou solí a podáváme spolu s chřestovým salátem.

 

SCHORLE SPRITZ

Osvěžující nealko drink s bezovým sirupem. Foto: Osvěžující nealko drink s bezovým sirupem.Foto: Marek Dienstl

Suroviny:

Mattoni Schorle
bezinková šťáva
sodovka
limetka
kostky ledu
máta

Postup:

Do skleniček dáme kostky ledu, zalijeme kvalitní bezinkovou šťávou, vymačkáme limetku a přidáme lístky máty. Pak dolijeme Mattoni Schorle a sodovkou. Na závěr ozdobíme ještě lístky máty a podáváme.

reklama