Šéf se vypraví do podniku U Dubu. Proč to nefunguje tentokrát?

Ano, šéfe (10) Motorest Třebíč Foto: Ano, šéfe (10) Motorest TřebíčFoto: All

V další repríze Ano, šéfe! zůstaneme na Moravě. Přesuneme se do Třebíče. Tam se v historickém centru, jen pár kroků od židovského ghetta, nachází hostel a restaurace U Dubu. A Zdeněk Pohlreich se tam vypraví na kontrolu už ve čtvrtek ve 22.30 na Primě.

Zdeněk Pohlreich zůstal na Vysočině, aby v Třebíči navštívil restauraci U Dubu. Původně si ho už vloni objednal majitel sítě Travellers hostel, pod kterou objekt spadá, ing. Petr Jelínek, zakladatel podniku.

Všechny epizody řad pořadu Ano, šéfe! můžete sledovat také online na Primě PLAY

Dnes se o něj už rok stará jeho bratr Jiří se svou přítelkyní Katarínou. A právě v době, kdy se pár stěhoval natrvalo do Třebíče, dorazil konečně šéf. U Dubu se toho mezitím dost změnilo k lepšímu, ale stále je co napravovat. Jiří Jelínek říká, že prováděli evoluci, ale buditel českých restaurací přinesl revoluci. V čem spočívala?

 

Starý patrový dům, o němž jsou první záznamy z roku 1620, má kouzelnou atmosféru, která je částečně daná geniem loci, ale i romantickým dvorkem s pavlačí. Stojí na začátku židovského ghetta, v blízkosti řeky uprostřed nejstarší třebíčské zástavby, na ose zámku a unikátní goticko-románské baziliky, kde se natáčel film Markéta Lazarová. Všechny tyto věci by měly hrát pro restauraci, ale Zdeněk Pohlreich zjistil, že celkový dojem bohužel kazí to nejzásadnější – špatná kuchyně.

Plněné kapsy a dochucovadla. Šéf řádí!

I když se provozovatelé snažili, nebyli důslední. Pěstovali sice svoje bylinky a vyráběli vlastní pesto, ale kuchaři pak jídlo stejně dochucovali umělými přísadami, čímž znehodnocovali původní vývary a omáčky. Na jídelním lístku byly všemožné plněné kapsy, italské nudle a rizota, jídla indická, řecká, česká i francouzská. „Jako všude,“ povzdechl si šéf. Kdysi tu působil kuchař, který po svém pobytu v zemi galského kohouta nastavil jídelní lístek à la sladká Francie. To se neosvědčilo a současné menu je stále jeho pohrobkem. U Dubu na jaře vynášeli Moranu, letos na podzim musejí něco podobného udělat i s jídelním lístkem.

Článek

Ano, šéfe (10) U Dubu - Třebíč - v kuchyni 7 Foto:

Rozhovor se Zdeňkem Pohlreichem o rest. U Dubu

Šéf přišel celý rozehřátý z kuchyně, kde právě před kamerou pečlivě čistil a porcoval bažanta, dělal to se stříbrnickou pečlivostí.

 

Volba: rustikální menu

Zdeněk Pohlreich usoudil, že pro tak starý dům by se hodil staromódní kabátek z dob rakousko-uherské monarchie. Vysočina se nachází na rozmezí Čech a Moravy, Katarína je Slovenka s maďarskými předky, restaurace stojí na patě židovského města. Šéf se tedy pokusil „spíchnout“ rustikální menu, kde by se uplatnila zvěřina, ryby, hovězí maso, velké porce jídla s jasnou a robustní chutí. V kuchyni pak narazil na dost věcí, které mu už léta pijí krev.

U Dubu podle něho nevařili dobře, bylo třeba oprášit základy a zvednout pracovní morálku. Personálu předvedl pečlivé očištění bažanta, porcování masa, chvíli se sháněl po mlýnku na maso, aby si sám mohl umlít směs na domácí paštiku z kachních jater. Velkou atrakcí a tahákem místní restaurace by se mohl stát domácí chléb pečený ve zdejší původní chlebové peci.

Mohlo by vás k vaření také bavit:

Článek

Sváteční pohoda s Prima FRESH  Foto:

Užijte si sváteční pohodu s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Nové číslo časopisu Prima FRESH plné inspirace, která vám zpříjemní sváteční čas i zimní radovánky, najdete v prodeji již od středy 16. listopadu.

Článek

Slaný koláč 3x jinak. Foto:

VIDEOrecepty a celý 6.díl Teď vaří šéf! jsou online. Na webu Prima PLAY

Pusťte si celý díl pořadu Teď vaří šéf! hned v úvodu. Níže pro vás máme jednotlivé videorecepty z něho. Ve své kuchařské show šéf představil banánové smoothie s kakaovým...

reklama