reklama

Grilované škeble éclade

Doba přípravy: Do 30 minut
Počet porcí: 4
Šéf na grilu - Grilované škeble éclade Foto: Šéf na grilu - Grilované škeble écladeFoto: Prima

Suroviny
hrubá sůl 1 špetka
pepř černý mletý 1 špetka
škeble 2 kg

Sspeciální pomůcky:

grilovací tácky a několik hrstí, borovicového jehličí


Připravte si:

asi 2 kg škeblí, špetku hrubé soli, špetku čerstvě namletého černého pepře


pusťte se do toho:

1. Vydrhněte mušle pod tekoucí studenou vodou. Odstraňte nakřáplé skořápky, nebo ty, které se nezavřou, když se na ně poklepe. Kleštičkami odstraňte všechny chomáče, které se objeví u zavíracích kloubů škeblí.

2. Připravte gril na grilování.

3. Vezměte grilovací misku z alobalu a udělejte do ní asi centimetrové otvory. Položte ji na rošt grilu a ten dejte co možná nejníže do ohně. Dno misky zasypejte borovicovým jehličím a na ně naskládejte mušle. Gril rozpalte na vysokou teplotu. Jehličí začne doutnat a mělo by vzplanout, v té chvíli je přiklopte druhým táckem (tentokrát neperforovaným). Grilujte mušle zhruba 15 minut, dokud nebudou mírně uzené.

4. Přeneste mušle na servírovací misky a vyhoďte ty, které se neotevřely. Před jídlem vyndejte prstem nebo speciální „mořskou“ vidličkou škeble ze skořápek. Nezapomeňte připravit talíř na odkládání zbylých skořápek.

 

TIP: Škeble můžete ve finále zakápnout malinovým nebo jablečným vinaigrette.

 

reklama