reklama

Nakládané vepřové kotlety

Doba přípravy: Do 30 minut
Počet porcí: 4
Šéf na grilu - nakládané vepřové kotlety  Foto: Šéf na grilu - nakládané vepřové kotlety Foto: Prima

Suroviny
cibule 1 kus
studená voda 560 ml
horká voda 280 ml
hrubá sůl 60 g
hnědý cukr 60 g
nové koření 5 kusů
pepř černý celý 10 kusů
skořice 1 kus
vepřová kotleta 4 kusy
bourbon 50 ml

Speciální výbava:

550 g dřevěné štěpky, namočené asi na hodinu do vody a odkapané

 

Připravte si:

4 velké kotlety, každá by měla mít tak 300 g a na výšku 2,5 cm, 1 malou cibuli, nakrájenou na kolečka, 2 bobkové listy, 1 kousek skořice, 10 kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření, 3 hřebíčky, 60 g hnědého cukru, 60 g hrubé soli, 280 ml horké vody, 560 ml studené vody, 50 ml bourbonu, 80 ml oleje z vlašských nebo lískových ořechů, případně olivového oleje

 

Pusťte se do toho:

1. Kotlety opláchněte pod studenou vodou a poté je osušte papírovou utěrkou. Položte je vedle sebe do nízké mísy tak, aby byly jen v jedné vrstvě. Na maso naskládejte cibuli, bobkové listy, skořici, kuličky pepře, nové koření a hřebíček.

2. Do velké mísy nasypte sůl a hnědý cukr. Přilijte horkou vodu a vše šlehejte, dokud se cukr a sůl nerozpustí. Vmíchejte studenou vodu, bourbon a polovinu oleje. Směsí zalijte kotlety, které v ní ještě párkrát obraťte. Přikryjte je mikrotenovou fólií a nechte marinovat v ledničce 2-4 hodiny. Během tohoto času je nezapomeňte párkrát obrátit.

3. Připravte gril k přímému grilování a rozpalte ho na vysokou teplotu.

4. Okartáčujte rošt a naolejujte ho. Maso nechte odkapat a poté ho ještě osušte papírovou utěrkou tak, abyste ho zbavili marinovacího koření.

5. Kotlety dejte na střed roštu, dále od ohně. Přikryjte gril a v kouři grilujte asi 20 minut. Poté kotlety posuňte přímo nad žhavé uhlíky. Grilujte je nepřikryté 4-7 minut z každé strany. Každé 2 minuty je přitom pootočte o 90 stupňů, aby se na kůrčičce vytvořila efektní mřížka.

6. Hotové kotlety přendejte na talíře a nechte je 3 minuty odpočívat. Poté je můžete servírovat.

reklama