reklama

Rib eye Steak (entrecote) se solí a pepřem

Doba přípravy: Do 30 minut
Počet porcí: 4
Šéf na grilu (1) - Rib eye Steak (entrecote) se solí a pepřem  Foto: Šéf na grilu (1) - Rib eye Steak (entrecote) se solí a pepřem Foto: Prima

Suroviny
pepř 1 špetka
hovězí steak rib eye 4 kusy
sůl 1 špetka
olivový olej 1 láhev

Speciální výbava:

štětec k potírání steaků, kleště na obracení masa

 

Pusťte se do toho:

1. Hoďte steaky (na výšku by měly mít 2 cm)  na tác. Nasolte je a opepřete po obou stranách. A zrovna tak je potřete olejem.

2. Očistěte gril, rozpalte ho a mřížku potřete tukem, aby se maso nechytalo.

3. Po mřížce rozmístěte steaky a 3-4 minuty je po každé straně opečte. Maso od grilu nikdy neotrhujte. Počkejte, až se zatáhne a samo se mřížky pustí. Rozhodně do nich nepíchejte vidličkou, abyste je mohli obrátit. Na otáčení při grilování slouží kleště!

4. Steaky sundejte z grilu.  Poté je položte na tác a nechte 3-5 minut v klidu vydechnout.  Zakápněte je olivovým olejem a  můžete je rovnou servírovat..

 

TIP 1: Pokud si nejste jisti, jestli se vám povedlo steak dostatečně

propéct a nemáte zrovna po ruce teploměr na

maso, pak jej podrobte tzv. „prstovému testu“. Technika

je uspokojivě snadná. Rare steak se prozradí tím,

že do něj snadno zaboříte bříško prstu, reliéf se však

za chvíli vrátí do původní podoby. Stupeň medium

vás už nepustí tak hluboko. Well done bude vzdorovat

jakýmkoli pokusům o změnu, ten je prostě už hotový.

 

TIP 2: Stupně propečení  pro steaky

Syrový (rare) - postačí vám 5-7 minut z každé strany.

Steak bude zvenku světle hnědý, uvnitř červený

a vlažný.

Středně propečený (medium) - postačí vám 7-9

minut z každé strany. Steak bude zvenku šedohnědý,

uvnitř horký a na středu narůžovělý.

Dobře udělaný (well done) - postačí vám 9-11 minut

z každé strany. Steak bude rovnoměrně šedohnědý.

reklama