Šéfovy skvostné recepty s čokoládou. Zde jsou všechny

Šéf se pustil do čokolády. A v jeho podání uvidíte, že třeba hořká čokoláda sluší i kančímu masu. Foto: Šéf se pustil do čokolády. A v jeho podání uvidíte, že třeba hořká čokoláda sluší i kančímu masu.Foto: Archiv/Prima

Černá, bílá, s různým procentem množství kakaa. Ochutnejte je klidně všechny a nebojte se čokoládu použít také k přípravě slaných pokrmů. Šéf Zdeněk Pohlreich ve své nedělní lekci vaření ukázal, jak na to.

 

 

 

 

 

 

KANČÍ RAGÚ S OMÁČKOU Z ČOKOLÁDY

KANČÍ RANGOUT S OMÁČKOU Z ČOKOLÁDY. Foto: KANČÍ RANGOUT S OMÁČKOU Z ČOKOLÁDY.Foto: Archiv/Prima

Suroviny:

kančí maso
hořká čokoláda
kakaový prášek
2 dcl červeného vína
malinový ocet
piniové oříšky
1 mrkev
řapíkatý celer
1 cibule
třtinový cukr
rozinky
jalovec
bobkový list
olivový olej
sůl
bílý chleba jako příloha

Postup:

Kančí si naložíme den předem: nakrájíme maso, mrkev, cibuli a řapíkatý celer. Přidáme pár kuliček jalovce, bobkový list, pokapeme malinovým octem a zalijeme červeným vínem. Všechno promícháme v pekáčku, přikryjeme fólií a dáme uležet do lednice.

Druhý den pekáček vyndáme a celou směs přecedíme do druhé nádoby. Dáme stranou maso a osolíme ho. V kastrůlku necháme rozehřát olivový olej a maso zprudka opečeme.

Pak ho vyndáme do misky a orestujeme zeleninu, kterou zalijeme přeceděnou marinádou. Nakonec vrátíme do hrnce zpátky maso. Promícháme, zakryjeme pokličkou, přivedeme k varu, pak var stáhneme na minimum a necháme dusit doměkka asi 1–1,5 hodiny.

V druhé pánvičce ohřejeme cca 1dcl malinového octa, přisypeme třtinový cukr a necháme ho rozpustit. Přidáme pár rozinek a zaprášíme kakaovým práškem. Tuto směs přidáme k masu a přisypeme ještě pár piniových oříšků. Stáhneme z plotny, přidáme nalámanou čokoládu a necháme ji rozpustit.

Jako přílohu nakrájíme bílý chleba, pokapeme ho olivovým olejem a krátce opečeme na pánvičce.

Kančí nandáme do hlubokého talíře a podáváme spolu s opečeným chlebem.

 

ČOKOLÁDOVÁ PĚNA S MALINOVOU OMÁČKOU

ČOKOLÁDOVÁ PĚNA S MALINOVOU OMÁČKOU. Foto: ČOKOLÁDOVÁ PĚNA S MALINOVOU OMÁČKOU.Foto: Archiv/Prima

 

Suroviny:

varianta s hořkou čokoládou:
200 g čokolády s vysokým obsahem kakaa
50 g cukru krupice
100 ml smetany ke šlehání
2 vejce
kávový likér
želatina

 

varianta s bílou čokoládou:

200 g bílé čokolády
50 g cukru krupice
100 ml smetany ke šlehání
2 vejce
želatina

 

malinová omáčka:

mražené maliny
čerstvé maliny
3 lžíce cukru
citronová šťáva

 

Postup:

Ve vodní lázni necháme rozpustit hořkou čokoládu. 1–2 plátky želatiny namočíme ve vodě. Připravíme si vejce a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky s cukrem utřeme do pěny.

Do misky nalijeme vychlazenou smetanu a jemně vyšleháme.

Rozpuštěnou čokoládu dáme stranou a ve vodní lázni ještě svižně promícháme pěnu ze žloutků, aby nebyly syrové. Pak do žloutků přidáme pár kapek kávového likéru, želatinu, rozpuštěnou čokoládu a šlehačku. Suroviny spojíme.

Vyndáme skleničky, naplníme je do poloviny čokoládovou pěnou a dáme zchladit do ledničky.

Mezitím si připravíme variantu z bílé čokolády, u které postupujeme úplně stejným způsobem.

Vychlazenou čokoládu vyndáme z ledničky, navrstvíme na ni pěnu z bílé čokolády a dáme opět zchladit.

Teď si uvaříme malinovou omáčku: zmražené maliny dáme do kastrůlku, přidáme asi 3 lžíce cukru, pokapeme citronovou šťávou a necháme rozvařit.

Rozvařenou omáčku přecedíme.

Na vychladlou pěnu nalijeme malinovou omáčku a ozdobíme čerstvými malinami.

 

ČOKOLÁDOVÉ SUFLÉ

ČOKOLÁDOVÉ SOUFFLÉ. Foto: ČOKOLÁDOVÉ SOUFFLÉ.Foto: Archiv/Prima

Suroviny:

210 g čokolády s vysokým obsahem kakaa
2 lžíce hladké mouky
3 vejce
100 g cukru krupice
máslo na vymazání formiček
sůl

Postup:

Čokoládu necháme rozpustit ve vodní lázni. Připravíme si vejce a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem, dokud nezvětší objem.

Do bílků přidáme špetku soli a vyšleháme sníh. Troubu předehřejeme na 195 stupňů a připravíme si formičky na suflé: nejdříve je vymažeme máslem, pak vysypeme cukrem.

Rozpuštěnou čokoládu přidáme ke žloutkům s cukrem a pak za stálého míchání postupně přidáváme vždy část bílků a pak část hladké mouky.

Formičky naplníme do 2/3, očistíme vrchní část misky a dáme péct na 10 minut.

 

BEZLEPKOVÝ ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ

BEZLEPKOVÝ ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ. Foto: BEZLEPKOVÝ ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ.Foto: Archiv/Prima


Suroviny:

200 g čokolády s vysokým obsahem kakaa
2 lžíce kakaového prášku
250 g másla
200 g cukru
6 vajec
malinová omáčka na ozdobení
moučkový cukr na posypání

 

na krém chantilly:

1 vanilkový lusk
smetana ke šlehání
2 lžíce moučkového cukru

 

na čokoládové ozdoby:

čokoláda s vysokým obsahem kakaa

 

Postup:

Čokoládu necháme rozpustit ve vodní lázni. V jedné míse rozšleháme 6 vajec, v další pak smícháme máslo s cukrem. Obě hmoty spojíme dohromady, přisypeme kakaový prášek a pořádně promícháme. Potom přilijeme rozpuštěnou čokoládu a vypracujeme těsto.

Formu na dort vyložíme pečicím papírem a strany vymažeme máslem. Přilijeme těsto, troubu předehřejeme na 180 stupňů a pečeme 25–30 minut.

Mezitím si připravíme krém: vanilkový lusk rozkrojíme a dřeň vyškrábeme do misky.

Přilijeme smetanu, vyšleháme a přidáme cukr. Hotový krém zatím schováme do lednice.

Teď si připravíme čokoládové ozdoby: do sklenice vložíme cukrářský sáček a nalijeme do něj rozpuštěnou čokoládu, která by neměla být příliš přehřátá. Ideálně pracujeme na studené pracovní desce, aby čokoláda dobře tuhla.

Na pečicí papír lijeme pomocí cukrářského pytlíku čokoládu a tvoříme libovolné tvary. Ozdoby necháme ztuhnout.

Upečený koláč vyndáme z trouby, necháme chvíli zchladit, nakrájíme a nandáme na talíř. Ozdobíme malinovou omáčkou, která nám zbyla z přípravy čokoládové pěny, a smetanou, do které zapíchneme čokoládovou ozdobu a lístek máty. Na závěr koláč posypeme cukrem a podáváme.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

Článek

Prima FRESH jaro 2015  Foto:

Získejte výhodné předplatné časopisu Prima FRESH!

Předplaťte si časopis Prima FRESH na celý rok za velmi výhodnou cenu. Každé 3 měsíce vás ve schránce překvapí zásilka nadupaná těmi nejlepšími sezonními recepty.

reklama