Šéfovy vymazlené recepty z kančího masa

A je navařeno. Tentokrát z kance. Foto: A je navařeno. Tentokrát z kance.Foto: Archiv/Prima

Níže najdete pohromadě recepty na lahůdky, které šéf Zdeněk Pohlreich připravoval z kančího masa. Vyzkoušejte je. Chutnají dokonale.

Kuchařský pořad Zdeňka Pohlreicha Teď vaří šéf! II. sledujte každou neděli v 18.00 na Primě nebo na Prima PLAY

 

 

 

 

KANČÍ PO MYSLIVECKU

Kančí po myslivecku. Na talíři ještě pokapeme olivovým olejem.  Foto: Kančí po myslivecku. Na talíři ještě pokapeme olivovým olejem. Foto: Archiv/Prima

Suroviny:

kančí maso
2 dcl červeného vína
1 konzerva loupaných rajčat
1 mrkev
řapíkatý celer
1 cibule
2 stroužky česneku
snítka rozmarýnu
1 chilli paprička
olivový olej
pepř
sůl

Postup:

Nejdříve si připravíme marinádu: na olivovém oleji orestujeme mrkev, řapíkatý celer, česnek, snítku rozmarýnu a zalijeme červeným vínem. Když se omáčka povaří, nalijeme ji do mísy na nakrájené maso, necháme vystydnout, a dáme do ledničky na 12 hodin odležet.

Potom směs přecedíme a maso osolíme a opepříme. Na olivovém oleji orestujeme nakrájenou cibuli, potom k ní přidáme nakrájenou chilli papričku a loupaná rajčata. Pak přidáme maso a zalijeme přecezeným červeným vínem.

Přikryjeme pokličkou a necháme dusit doměkka 1–1,5 hodiny. Když je maso měkké, vyndáme ho stranou a zbytek omáčky přecedíme do dalšího hrnce. Necháme chvíli povařit, aby se šťáva zredukovala, a pak přilijeme k masu a zelenině.

Nandáme na talíř, pokapeme olivovým olejem a podáváme.

 

KANČÍ HŘBET SE ŠÍPKOVOU OMÁČKOU A KAPUSTOU

Kančí hřbet se šípkovou omáčkou a kapustou. Foto: Kančí hřbet se šípkovou omáčkou a kapustou.Foto: Archiv/Prima

Suroviny:

kančí hřbet
pepř
sůl
 
na omáčku:
1 dcl vývaru
2 lžíce šípkové marmelády
1 mrkev
řapíkatý celer
1 šalotka
6 kuliček jalovce
cukr
máslo
olivový olej
pepř
sůl
 
na kapustu:
kapusta
1 dcl smetany
1 plátek slaniny
máslo
mrkev
řapíkatý celer
šalotka
pepř
sůl

Postup:

Jako první si připravíme omáčku: v kastrůlku necháme rozpustit kousek másla a orestujeme nadrobno nakrájenou mrkev, řapíkatý celer a šalotku. Pak přisypeme cukr, pár kuliček jalovce a zalijeme vývarem. Osolíme, opepříme, přidáme šípkovou marmeládu a necháme povařit, aby omáčka zhoustla.

Jako přílohu budeme podávat kapustu: nakrájíme ji na nudličky, necháme krátce povařit v osolené vodě a pak přendáme do mísy s ledovou vodou, abychom zastavili var a kapusta tak neztratila krásnou zelenou barvu. Potom přecedíme a necháme okapat.

V dalším hrnci orestujeme plátek slaniny, přidáme kousek másla a nakrájenou zeleninu. Zalijeme smetanou a necháme zhoustnout. Pak přidáme spařenou kapustu, osolíme, opepříme a promícháme.

Maso osolíme a opepříme a ze všech stran orestujeme na olivovém oleji. Pak ho necháme dopéct v troubě na 180 stupňů.

Šťávu z pánve, na které jsme restovali maso, zalijeme šípkovou omáčkou, aby se chutě spojily.

Asi po 10 minutách vyndáme maso z trouby, přikryjeme alobalem a necháme chvíli odležet. Šťávu z pekáčku přidáme k omáčce a pak ji přecedíme.

Maso nakrájíme na plátky a spolu s kapustou a omáčkou nandáme na talíř.

 

KANČÍ GULÁŠ S UZENOU PAPRIKOU A ŠPEKOVÝM KNEDLÍKEM

Kančí guláš s uzenou paprikou a špekovým knedlíkem. Guláš zahustíme nalámaným chlebem a necháme ještě chvíli povařit. Foto: Kančí guláš s uzenou paprikou a špekovým knedlíkem. Guláš zahustíme nalámaným chlebem a necháme ještě chvíli povařit.Foto: Archiv/Prima

Suroviny:

kančí kýta
3 cibule
2 lžíce drcených rajčat
chleba
voda
rostlinný olej
uzená paprika
pepř
sůl
 
na špekové knedlíky:
špek
3 vejce
houska
mléko
mouka
petrželka
pepř
sůl

Postup:

V hrnci rozehřejeme rostlinný olej, orestujeme nakrájenou cibuli a zalijeme kapkou vody, aby cibule dostala jednotnou barvu. Když se voda odpaří, přisypeme uzenou papriku, necháme spojit a zase zalijeme vodou. Přidáme drcená rajčata, a jakmile se směs začne vařit, vložíme do hrnce nakrájené maso, opepříme a osolíme. Necháme rychle zavařit, pak stáhneme var, přikryjeme pokličkou a dusíme doměkka.

Teď si připravíme špekové knedlíky: špek nakrájíme na kostky a necháme orestovat.

Do žloutků nalijeme trochu mléka a přisypeme nakrájenou housku. Osolíme, opepříme a promícháme. Pak ke směsi přidáme opečený špek, zaprášíme moukou a postupně vmícháme vyšlehaný sníh. Nakonec přisypeme nasekanou petrželku.

Namočíme si ruce, vytvarujeme knedlíky a necháme vařit ve vroucí vodě 8–10 minut.

Guláš zahustíme nalámaným chlebem a necháme ještě chvíli povařit. Pak ho nandáme na talíř a podáváme se špekovým knedlíkem.

 

PANENKA Z DIVOČÁKA S HRUŠKOVÝM PYRÉ

Panenka z divočáka s hruškovým pyré. Foto: Panenka z divočáka s hruškovým pyré.Foto: Archiv/Prima

Suroviny:

kančí panenka
1 dcl červeného vína
rozmarýn
olivový olej
pepř
sůl
 
na pyré:
2 vyzrálé hrušky
2 dcl vody
anglická hořčice
kremžská hořčice
máslo
3 snítky tymiánu
sůl
 
na brambory:
brambory
olivový olej

Postup:

Hrušky rozpůlíme, oloupeme, zbavíme je jádřinců a dáme povařit do osolené vody. V kastrůlku necháme rozehřát máslo, přisypeme lístky tymiánu a podusíme v něm uvařené hrušky. Pak je vyndáme stranou, rozmixujeme a vrátíme zpátky do kastrůlku. Přidáme lžičku anglické a kremžské hořčice a promícháme.

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, nakrájíme na silné plátky a orestujeme na olivovém oleji.

Panenku očistíme, osolíme a opepříme. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a panenku necháme orestovat se snítkou rozmarýnu. Pak ji vyndáme stranou, pánev zalijeme červeným vínem a šťávou z kančího masa a necháme odpařit.

Na talíř nandáme hruškové pyré, opečené brambory, nakrájenou panenku a polijeme omáčkou z červeného vína.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

reklama