Šéfův voňavý a křehký Simon & Garfunkel i další VIDEO recepty z neděle

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich je prostě alchymista. Do tajů jeho venkovní kuchyně, které dominuje gril, můžeme pronikat každou neděli. V úvodu vás naučí suchou marinádu. Níže jsou recepty ze 4. dílu pro trenéra komplet. Vyzkoušejte je všechny. Budou vám chutnat!

Vše o pořadu Rozpal to, šéfe! II. najdete pohromadě TADY

 

 

 

 

 

LILKOVÉ ROLÁDKY S KOZÍM SÝREM A JOGURTOVOU OMÁČKOU

 

Suroviny:

lilek
čerstvý kozí sýr
1 rajče
chilli paprička
petrželka
olivový olej
sůl
pepř
 
na jogurtovou omáčku:
bílý jogurt
máta
petrželka
meduňka
česnek
sůl
pepř

 

Postup:

Lilek nakrájíme na tenké plátky, osolíme a opepříme z obou stran a potřeme olivovým olejem. Vložíme na gril a opečeme. 
Mezitím rajče zbavíme středu, nakrájíme, osolíme, opepříme a promícháme s čerstvou petrželkou.

Na každý plátek opečeného lilku přidáme nakrájený kozí sýr, směs z rajčat a jeden plátek chilli papričky.

Z lilků uděláme rolády, napícháme je na jehlu a potřeme olivovým olejem. Potom je necháme zapéct na grilu a po chvíli vyndáme, aby nevytekl sýr.

Teď si připravíme omáčku: bílý jogurt smícháme s utřeným česnekem a čerstvými bylinkami. Osolíme a opepříme.

Lilkové roládky nandáme na talíř spolu s omáčkou a podáváme.

 

MOŘSKÝ VLK S GRILOVANOU ZELENINOU


Suroviny:

mořský vlk
tymián
rozmarýn
petrželka
olivový olej
sůl
pepř

na grilovanou zeleninu:
cuketa
paprika
pórek
cibule
česnek
sójová omáčka
olivový olej
sůl
pepř

 

Postup:

Do grilu vložíme namočené prkýnko a necháme ho rozehřát. 
Vykuchanou rybu osolíme a opepříme a břišní dutinu vyplníme tymiánem, rozmarýnem a petrželkou. Pak zakápneme trochou olivového oleje. Rybu položíme na prkýnko do grilu a necháme 10–12 minut péct.

Mezitím si připravíme přílohu: pórek, cuketu, papriku a cibuli nakrájíme nahrubo. Přidáme utřený česnek, osolíme a opepříme.

Na grilu rozpálíme wok, necháme na něm rozehřát olivový olej a pak orestujeme česnek a cibuli. Po chvíli přidáme zbytek zeleniny a restujeme doměkka. Přidáme kapku sójové omáčky a hotovou zeleninu přesypeme do mísy.

K upečené rybě nakrájíme citron, přidáme restovanou zeleninu a podáváme.

 

KUŘE SIMON & GARFUNKEL S BRAMBORAMI A RICOTTOU


Suroviny:

kuře
brambory
olej

na marinádu:

šalvěj
petržel
rozmarýn
tymián
sůl
 
na ricottu:
sýr Ricotta
petrželka
sůl
pepř
 
na salát:
rajčata
2 šalotky
petrželka
pepř

 

Postup:

Nejdříve si připravíme suchou marinádu: všechny bylinky spolu smícháme v hmoždíři a přidáme sůl.

Kuře vložíme do pekáče, vmasírujeme do něj suchou marinádu a necháme asi hodinu odležet, aby do sebe maso natáhlo všechny chutě.

Pak si připravíme speciální nádobu na pečení celé drůbeže – na nástavec nasadíme marinované kuře a dolů vložíme celé brambory, které jsme promíchali s olejem a zbytkem marinády.

Celou nádobu vložíme do grilu a necháme péct.

Ke kuřeti budeme podávat ještě rajčatový salát, na ten budeme potřebovat: nakrájená rajčata a šalotku, petrželku a pepř. Všechno promícháme.

Upečené kuře necháme na vypnutém grilu ještě 5 minut odležet a mezitím vyndáme hotové brambory. 
Každý brambor nakrojíme do kříže a po krajích zmáčkneme. Navrch vyplníme směsí z ricotty, petrželky, soli a pepře.

Teď vyndáme i kuře, naporcujeme ho a polijeme vypečenou šťávou, kterou jsme na grilu chvíli povařili s trochou vody. Kuře podáváme s pečenými bramborami a rajčatovým salátem.

 

JABLKA S BRUSINKAMI A VANILKOVOU ZMRZLINOU


Suroviny:

1 kyselé jablko
1 sladké jablko
vanilková zmrzlina
sušené brusinky
javorový sirup
máslo
cukr krystal
moučkový cukr
skořice

 

Postup:

Jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme. Vložíme je do mísy a promícháme spolu cukrem, skořicí, sušenými brusinkami a javorovým sirupem.

Na pečicí papír dáme trochu másla a vsypeme směs s jablky. Vytvoříme tři balíčky a vložíme je na gril. Pečeme 5–8 minut.

Upečená jablka přendáme do misky, posypeme moučkovým cukrem a přidáme lžíci vanilkové zmrzliny.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

reklama