Sýrové recepty z nedělního Teď vaří šéf II.

Odstátou čekanku opláchneme a obereme listy, které přendáme do mísy. Přisypeme orestované ořechy, pokapeme dresingem, nalámeme sýr a promícháme.   Foto: Odstátou čekanku opláchneme a obereme listy, které přendáme do mísy. Přisypeme orestované ořechy, pokapeme dresingem, nalámeme sýr a promícháme. Foto: archiv Prima

V sedmém dílu svého pořadu Teď vaří šéf II. představil Zdeněk Pohlreich pokrmy, jejichž základní surovinou je sýr. Připravte si ementál, švýcarský sýr gruyère, francouzský comté nebo holandský zaanlander.

 

 

 

 

 

 

 

POLÉVKA Z PÓRKU A CIBULE S EMENTÁLEM

Sýrová polévka s pórkem a cibulí Foto: Sýrová polévka s pórkem a cibulíFoto: archiv Prima

 

cca 1 dcl bílého vína
cca 2 dcl drůbežího vývaru
pórek
cibule
tymián
bílý chleba
ementál
máslo
olej
sůl
pepř

 

Postup:

V hrnci rozehřejeme olej a orestujeme na něm nakrájenou cibuli a pórek. Základ osolíme, opepříme, přidáme snítku tymiánu a necháme 1015 minut vařit doměkka.

Mezitím si bílý chleba nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvi. Potom k němu dáme rozpustit kousek másla, aby měl lepší chuť.

Změklou směs s pórkem zalijeme nejdříve vínem, potom vývarem a chvíli povaříme.

Pak přisypeme nastrouhaný ementál a necháme ho rozpustit.

Polévku nalijeme do talíře, posypeme opečenými krutony a opepříme.

 

 

ALSASKÝ CIBULOVÝ KOLÁČ

Alsaský cibulový koláč. Jak říká šéf, upečený koláč nakrájíme a podáváme ideálně se sklenicí bílého vína.  Foto: Alsaský cibulový koláč. Jak říká šéf, upečený koláč nakrájíme a podáváme ideálně se sklenicí bílého vína. Foto: archiv Prima

 

čerstvý kravský sýr
slanina
cibule
3 stroužky česneku
sůl
pepř

 

na těsto:

400 g hladké mouky
cca 1 dcl vody
3/4 kostky droždí
1 lžíce olivového oleje
sůl

 

Postup:

Do mísy nasypeme hladkou mouku, sůl, droždí, nalijeme vodu a olivový olej a vypracujeme těsto.

Přikryjeme ho fólií a necháme hodinu kynout v lednici.

Mezitím si rozehřejeme pánev a orestujeme na ní nakrájenou slaninu a cibuli.

Do čerstvého sýru přidáme sůl, pepř a nakrájené 3 stroužky česneku zbavené klíčku.

Vykynuté těsto rozválíme, přendáme na plech, potřeme ochuceným sýrem a posypeme směsí cibule a slaniny.

Plech dáme do rozehřáté trouby a pečeme asi 5 minut při 220 stupních. Upečený koláč nakrájíme a podáváme ideálně se sklenicí bílého vína.

 

SÝROVÉ FONDUE

Pravé fondue: to je bílé víno, třešňová pálenka a švýcarský sýr gruyère, francouzský sýr comté a holandský zaanlander.  Foto: Pravé fondue: to je bílé víno, třešňová pálenka a švýcarský sýr gruyère, francouzský sýr comté a holandský zaanlander. Foto: archiv Prima

 

cca 1 dcl bílého vína
třešňová pálenka
švýcarský sýr gruyère
francouzský sýr comté
holandský sýr zaanlander
kukuřičný škrob
voda
česnek
muškátový oříšek
bílý chleba

Postup:

Sýry nastrouháme najemno a v míse promícháme dohromady. Nádobu na fondue vytřeme česnekem.

Do kastrůlku nalijeme bílé víno, přisypeme sýry a necháme rozehřát. Na ochucení přidáme špetku muškátového oříšku a přilijeme pár kapek třešňové pálenky.

Kukuřičný škrob necháme rozpustit ve vodě a a přidáme ho do směsi. Do nádoby na fondue přelijeme hotovou směs, položíme ji na hořák a podáváme s krájeným chlebem.

 

ČEKANKOVÝ SALÁT S MODRÝM SÝREM

Odstátou čekanku opláchneme a obereme listy, které přendáme do mísy. Přisypeme orestované ořechy, pokapeme dresingem, nalámeme sýr a promícháme.   Foto: Odstátou čekanku opláchneme a obereme listy, které přendáme do mísy. Přisypeme orestované ořechy, pokapeme dresingem, nalámeme sýr a promícháme. Foto: archiv Prima

 

čekanka
modrý plísňový sýr
vlašské ořechy
cukr
sůl

 

na dresink:

hořčice
med
citronová šťáva
limetková šťáva
malinový ocet
rostlinný olej
sůl

Postup:

Do mísy nasypeme sůl, postavíme do ní čekankové puky a necháme 12 hodiny odstát.

Sůl vytáhne z čekanky šťávu a zbaví ji tak hořké chuti.

Mezitím orestujeme na pánvi vlašské ořechy spolu s cukrem a solí. Připravíme si dresink: hořčici smícháme s medem, přilijeme citronovou a limetkovou šťávu, malinový ocet, rostlinný olej, osolíme a vyšleháme.

Odstátou čekanku opláchneme a obereme listy, které přendáme do mísy. Přisypeme orestované ořechy, pokapeme dresinkem, nalámeme sýr a promícháme.

Salát přendáme na talíř a přilijeme ještě zbytek dresinku.

 

 

SALÁT SE SÝREM A ŠUNKOU

Salát se sýrem a šunkou Foto: Salát se sýrem a šunkouFoto: archiv Prima

 

tvrdý sýr holandského typu
křepelčí vejce
smetana
sýr
šunka
červená paprika
římský salát
citronová šťáva
limetková šťáva
chilli paprička
petrželka
olivový olej
sůl
pepř

 

na majonézu:

2 žloutky
hořčice
citronová šťáva
olej
sůl
pepř

Postup:

Křepelčí vajíčka vaříme cca 5 minut a oloupeme. Připravíme si majonézu: žloutky smícháme s hořčicí, solí, pepřem, citronovou šťávou a olejem a vyšleháme.

Sýr a šunku nakrájíme na tenké nudličky a vhodíme do mísy. Přidáme nakrájenou papriku, chilli papričku, osolíme a opepříme. Přilijeme domácí majonézu a pokapeme limetkovou a citronovou šťávou a smetanou. Nakonec ozdobíme nasekanou petrželkou.

Římský salát natrháme na listy, osolíme a pokapeme citronovou šťávou a olivovým olejem. Nandáme na něj sýrovou směs, posolené křepelčí vejce a podáváme.

 

 

PENNE SE SÝROVOU OMÁČKOU

 

penne rigate
cca 2 dcl vývaru
cca 1 dcl smetany
modrý sýr
máslo
3 šalotky
1 stroužek česneku
rozmarýn
petrželka
sůl
pepř

Postup:

Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Do kastrůlku dáme rozpustit máslo a orestujeme nakrájenou šalotku a česnek zbavený klíčku. Pak zalijeme vývarem a necháme z poloviny odpařit. Přilijeme smetanu, dáme rozpustit nalámaný sýr a opepříme. Omáčku rozmixujeme a přecedíme.

Těstoviny slijeme, necháme okapat a přidáme do kastrůlku k omáčce, aby se suroviny spojily.

Přisypeme petrželku a rozmarýn, promícháme, nandáme na talíř a podáváme.

 

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

Upečený koláč nakrájíme a podáváme ideálně se sklenicí bílého vína.

reklama