Naučte se recepty z krůty od Zdeňka Pohlreicha

KRŮTÍ STEHNA NA KARI S MANDLEMI Foto: KRŮTÍ STEHNA NA KARI S MANDLEMIFoto: Archiv/Prima

Tentokrát šéf upravoval krůtu. Vyzkoušejte také jeho recepty na vydatný bujon s játrovými knedlíčky, krůtí parmentiér se zapečenou kaší, cordon bleu či krůtí prsa na kari s mandlemi.

Všechny recepty a zajímavosti ze zákulisí pořadu Teď vaří šéf! II. najdete na našem webu TADYCelé odvysílané epizody si můžete přehrát na Prima PLAY

 

 

 

 

 

 

Recepty z krůtího masa:

 

KRŮTÍ BUJON S JÁTROVÝMI KNEDLÍČKY

KRŮTÍ BUJON S JÁTROVÝMI KNEDLÍČKY Foto: KRŮTÍ BUJON S JÁTROVÝMI KNEDLÍČKYFoto: Archiv/Prima


 Suroviny:

kostra z krůty
krk z krůty
vykostěná stehna z krůty
2 mrkve
řapíkatý celer
pórek
1 cibule
cca 1, 5 l vody
nové koření
celý pepř
sůl

 

Na játrové knedlíčky:

játra
1 lžíce strouhanky
1 lžíce hladké mouky
1 vejce
máslo
1/2 cibule
1 stroužek česneku
majoránka
sůl
pepř

Postup:

Do vody dáme kousky krůty a necháme zavařit. Až vystoupí pěna, sebereme ji do misky a potom polévku okořeníme 2 kuličkami nového koření, celým pepřem a solí. Přidáme 2 kousky mrkve, 1 kousek řapíkatého celeru, pórek a 1 rozpůlenou cibuli.

Necháme povařit asi 2 hodiny. Mezitím si připravíme játrové knedlíčky: na pánvi necháme rozpustit máslo a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Játra rozmixujeme, osolíme a opepříme. Přidáme k nim nastrouhaný česnek, asi lžíci strouhanky a hladké mouky, majoránku a asi půlku rozšlehaného vajíčka. Na závěr přidáme orestovanou cibulku a promícháme.

Do osolené vařící vody vložíme vytvarované knedlíčky a jakmile vyplavou nahoru, vyndáme je stranou do misky.

Z vývaru vyndáme zeleninu a zbytek přecedíme. Zeleninu nakrájíme a vložíme ji na dno talíře. Přidáme játrové knedlíčky, zalijeme vývarem, posypeme čerstvou petrželkou a podáváme.

Začíná soutěž s pořadem Prostřeno! Stačí, abyste poslali jakýkoliv recept na téma Velikonoce.

Článek

Soutěžte s Prostřenem! a vyhrajte DVD Vinaři! Foto:

Soutěžte s Prostřenem! o kolekci DVD seriálu Vinaři!

Zapojte se do soutěže s pořadem Prostřeno! a vyhrajte speciální kolekci šesti DVD seriálu Vinaři. A co pro to musíte udělat?

 

KRŮTÍ PARMENTIÉR SE ZAPEČENOU KAŠÍ

ZAPEČENÁ KAŠE Foto: ZAPEČENÁ KAŠEFoto: Archiv/Prima


 Suroviny:

krůtí křídla
krůtí srdce a žaludky
krůtí stehenní řízek
šunka
2 stroužky česneku
1 mrkev
řapíkatý celer
2 šalotky
snítka rozmarýnu
2 rajčátka
máslo
cca 1 dcl krůtího vývaru
celerové lístky
petržel
rozmarýn
sůl
pepř

 

na bramborovou kaši:

brambory
smetana
máslo
jarní cibulka
kurkuma
sůl

Postup:

Do pekáčku naskládáme kousky krůtího masa a přidáme 2 stroužky česneku, nakrájenou mrkev, řapíkatý celer, 2 šalotky, rajčátka a rozmarýn. Osolíme, opepříme, vložíme kousek másla a přikryjeme alobalem. Troubu předehřejeme na 175 stupňů a maso necháme péct 1,5–2 hodiny, dokud nebude úplně měkké.

Mezitím uvaříme brambory a pak z nich uděláme kaši: uvařené brambory prolisujeme a potom postupně přidáme máslo, kurkumu, sůl, pár kapek smetany a nakrájenou jarní cibulku.

Když je maso měkké, necháme ho zchladnout, obereme ho a nakrájíme na menší kousky. Upečenou zeleninu, maso a šťávu promícháme na rozehřáté pánvi, dokud se jednotlivé suroviny nespojí. Přidáme nakrájenou šunku a podlijeme vývarem. Pak vmícháme nakrájenou petrželku a celerové lístky.

Na plech si připravíme 3 zapékací misky, vytřeme je máslem, vložíme do nich masovou směs a navrch nandáme bramborovou kaši.

Gril rozpálíme na 220 stupňů a necháme 5 minut zapéct.

 

KRŮTÍ PICCATA S CITRONOVOU OMÁČKOU

KRŮTÍ PARMENTIÉR  Foto: KRŮTÍ PARMENTIÉR Foto: Archiv/Prima

Suroviny:

krůtí prsa
1 dcl vína
1 dcl krůtího vývaru
4 žampiony
cuketa
šalotka
máslo
hladká mouka
citron
olivový olej
petrželka
sůl
pepř

Postup:

Nejdříve smícháme hladkou mouku se solí a pepřem. Potom osolíme a opepříme i krůtí prsa a obalíme je v ochucené mouce. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a z obou stran opečeme maso.

Ve druhé pánvičce orestujeme na olivovém oleji celé žampióny. Osolíme a opepříme, přidáme k nim kousek másla, nakrájenou šalotku a cuketu bez jadérek.

Opečené maso vyndáme stranou a na pánev nalijeme bílé víno a citronovou šťávu. Tekutinu necháme odpařit a potom přilijeme krůtí vývar. Maso vrátíme zpátky na pánev, přidáme kousek másla a necháme rozpustit. Vypneme varnou desku, přisypeme nakrájenou petrželku, citronovou dužinu nakrájenou na měsíčky a promícháme.

Na talíř nandáme směs žampiónů a cukety, přidáme krůtí maso a zalijeme citronovou omáčkou.

 

KRŮTÍ CORDON BLEU

KRŮTÍ CORDON BLEU Foto: KRŮTÍ CORDON BLEUFoto: Archiv/Prima

 Suroviny:

krůtí prsa
šunka
ementál
mouka
strouhanka
1 vejce
rostlinný olej
sůl

 

na salát:

římský salát
olivový olej
citronová šťáva
sůl
pepř

Postup:

Maso naklepeme přes potravinovou fólii, osolíme a do poloviny poklademe nejdříve šunkou, pak ementálem a navrch dáme opět plátek šunky. Potom přehneme, naklepeme okraje, aby držely při sobě, a obalíme v klasickém trojobalu.

Na pánvi necháme rozehřát rostlinný olej a propečeme z obou stran. Smažíme ve větší dávce oleje a poměrně svižně, aby sýr nevytekl.

Mezitím si připravíme jednoduchý salát: natrháme listy římského salátu, přidáme olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř.

Salát a Cordon bleu nandáme na talíř a podáváme.

 

KRŮTÍ STEHNA NA KARI S MANDLEMI

KRŮTÍ STEHNA NA KARI S MANDLEMI Foto: KRŮTÍ STEHNA NA KARI S MANDLEMIFoto: Archiv/Prima

Suroviny

vykostěná krůtí stehna
cca 1 dcl krůtího vývaru
cca 1 dcl smetany
spařené a loupané mandle
jíška
máslo
cibule
1 stroužek česneku
kari koření
čerstvý koriandr
olivový olej
sůl
pepř

Postup:

V pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme kousek másla a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli.

Aby byl česnek jemnější, vyndáme z něj klíček a zbytek přidáme na pánev. Vykostěná stehna pokrájíme, osolíme, opepříme a orestujeme spolu s cibulí a česnekem. Posypeme kari, promícháme a zalijeme vývarem. Přikryjeme pokličkou a necháme dusit asi 20 minut, dokud maso nebude měkké.

Potom omáčku zahustíme hotovou jíškou, maso vyndáme stranou do misky a omáčku necháme ještě 10 minut povařit.

Přilijeme smetanu, promícháme a přecedíme. K masu přidáme nakrájené mandle a zalijeme ho přeceděnou omáčkou. Nandáme na talíř a posypeme čerstvým koriandrem.

Článek

Prima FRESH jaro 2015  Foto:

Získejte výhodné předplatné časopisu Prima FRESH!

Předplaťte si časopis Prima FRESH na celý rok za velmi výhodnou cenu. Každé 3 měsíce vás ve schránce překvapí zásilka nadupaná těmi nejlepšími sezonními recepty.

reklama