Teď vaří šéf! II. Recepty z mořských plodů

Slávky s červenou řepou a bramborovými gnocchi. Foto: Slávky s červenou řepou a bramborovými gnocchi.Foto: Archiv/Prima

Sehnat chlazené mořské ryby nebo nejrůznější mořské plody už není tak složitě. Naučte se je chutně upravit v domácích podmínkách podle Zdeňka Pohlreicha,

Vše, co by vás mohlo zajímat k pořadu Teď vaří šéf! II. najdete TADY Odvysílané epizody najdete také na Prima PLAY

 

 

 

Zdeněk a moře....a všechny recepty z nedělního vaření najdete níže.

KREVETOVÁ POLÉVKA BISQUE

Aby byla krevetová polévka Bisque mírně pikantní, ochutíme ji chilli papričkami a pak snítkou estragonu, tymiánu a jedním bobkovým listem.  Foto: Aby byla krevetová polévka Bisque mírně pikantní, ochutíme ji chilli papričkami a pak snítkou estragonu, tymiánu a jedním bobkovým listem. Foto: Archiv/Prima


Suroviny:

krevety
řapíkatý celer
1 mrkev
5 cherry rajčátek
4 lžíce drcených rajčat
pórek
1/2 cibule
Brandy
portské víno
1 dcl smetany
cca 1 dcl vody
bílá mouka
máslo
3 chilli papričky
česnek
estragon
tymián
1 bobkový list
olivový olej
arašídový, popř. rostlinný olej
ořechový olej
sůl
pepř

 Postup:

Velké krevety oloupeme a skořápky si připravíme do misky. V kastrolu rozehřejeme kapku olivového, arašídového a ořechového oleje. Orestujeme nakrájený řapíkatý celer, pórek a stroužek česneku. Pak přidáme nakrájenou mrkev a půlku cibule. Když je zelenina orestovaná, přisypeme rozpůlená rajčátka a skořápky z krevet. Zakápneme kvalitní Brandy a portským vínem a přilijeme drcená rajčata.

Aby byla polévka mírně pikantní, ochutíme ji chilli papričkami a pak snítkou estragonu, tymiánu a jedním bobkovým listem. Když se tekutina odpaří, polévku zaprášíme bílou moukou, přilijeme vodu, osolíme a opepříme.

Necháme povařit asi 40 minut. Potom přilijeme smetanu a polévku procedíme.

Přidáme kousek čerstvého másla a mírně promixujeme. Můžeme podávat.

ZAPÉKANÉ MUŠLE VONGOLE

Zapékané mušle vongole. Foto: Zapékané mušle vongole.Foto: Archiv/Prima


 Suroviny:

mušle
řapíkatý celer
1/2 mrkve
pórek
1 šalotka
1 stroužek česneku
1 dl bílého vína
strouhanka
máslo
petržel
oregáno
tymián
pažitka
kudrnka
hrubozrnná mořská sůl
kuličky barevného pepře
olivový olej
sůl

 Postup:

Nejdříve si připravíme krustu: rozmačkáme jeden stroužek česneku, přidáme sůl a najemno nasekané bylinky: petržel, oregáno, tymián, pažitku a kudrnku. V hmoždíři ingredience spojíme spolu s máslem a trochou strouhanky.

Nakrájíme si pórek, šalotku, mrkev a řapíkatý celer a krátce orestujeme na olivovém oleji.

Mušle vyndáme z vody. Ty, které se ve vodě nezavřely, vyhodíme, protože by mohly být zkažené.

Zbytek mušlí přidáme k zelenině, zalijeme bílým vínem a rychle přivedeme k varu. Potom je hned vyndáme na talíř a vyhodíme naopak ty mušle, které po uvaření zůstaly zavřené.

Každou mušli zakryjeme bylinkovou krustou, kterou jsme si připravili na začátku. Předehřejeme gril a mušle zapečeme v malém pekáčku.

Mezitím na talíř nasypeme hrubozrnnou mořskou sůl a ozdobíme ji kuličkami barevného pepře.

Po pár minutách mušle vyndáme z grilu a nasázíme je na připravenou sůl s kuličkami pepře.

 

SLÁVKY S ČERVENOU ŘEPOU A BRAMBOROVÝMI GNOCCHI

Slávky s červenou řepou a bramborovými gnocchi. Foto: Slávky s červenou řepou a bramborovými gnocchi.Foto: Archiv/Prima


 Suroviny:

slávky
gnocchi
4 menší červené řepy
1 dcl bílého vína
smetana
máslo
zeleninový vývar
pažitka
hrubozrnná sůl
kuličky barevného pepře
olivový olej

Postup:

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Každou řepu zabalíme zvlášť do alobalu spolu s hrubozrnnou solí, kuličkami pepře a kapkou oleje. Necháme péct aspoň 40 minut.

Slávky uvaříme v zeleninovém vývaru spolu s 1 dcl bílého vína. Když jsou hotové, vyndáme je na talíř a omáčku přecedíme do malého kastrůlku.

Mušle vyloupeme a necháme je vysušit na papírovém ubrousku. Omáčku zakápneme smetanou a dosolíme. Kastrůlek sundáme z plotny, přidáme kousek másla a necháme ho rozpustit. Připravíme si sadu tří pánviček. Na jedné rozehřejeme olivový olej a orestujeme upečenou řepu nakrájenou na měsíčky.

Ve druhé pánvi promícháme uvařené gnocchi s kouskem másla a ve třetí orestujeme vyloupané slávky s kapkou olivového oleje.

Na talíř nandáme gnocchi a řepu, polijeme pár lžícemi omáčky, přidáme slávky a ozdobíme nasekanou pažitkou.

KREVETY S ČESNEKEM A DOMÁCÍ PASTOU

Krevety s česnekem a domácími těstovinami. Foto: Krevety s česnekem a domácími těstovinami.Foto: Archiv/Prima


Suroviny:

krevety
špagety
1 stroužek česneku
1 chilli paprička
petrželka
máslo
olivový olej
sůl
pepř

 Postup:

Do osolené vody dáme vařit špagety. Krevety zbavíme střívka, pokrájíme je na menší kousky, osolíme a opepříme. Na olivovém oleji orestujeme nakrájený česnek, chilli papričku a krevety. Přidáme hotovou pastu i s trochou vody, ve které se vařily. Vmícháme kousek másla, aby se všechny suroviny pěkně spojily. Posypeme čerstvou petrželkou a podáváme.

 

PLNĚNÉ KALAMÁRY

Těla kalamár naplníme směsí ze strouhanky, bylinek, Pecorina a vajíčka asi do dvou třetin a spojíme párátkem. Foto: Těla kalamár naplníme směsí ze strouhanky, bylinek, Pecorina a vajíčka asi do dvou třetin a spojíme párátkem.Foto: Archiv/Prima


 Suroviny:

kalamáry
krevety
pecorino
2 vejce
strouhanka
1 stroužek česneku
oregáno
petrželka
olivový olej
pepř
sůl

 

Na rajčatovou omáčku:

čerstvá nebo nakládaná rajčata
1 stroužek česneku
2 malé šalotky
bazalka
rozmarýn
olivový olej
sůl
pepř

Postup:

Kalamáru chytneme za chapadla, vytáhneme je z těla a uřízneme. Tělo oloupeme a vytlačíme veškerý vnitřek. Zbytek těla propláchneme pod studenou vodou. Chapadla a ploutve nakrájíme na malé kousky a smícháme v misce spolu s nakrájenými krevetami. Opepříme a osolíme.

Na pánvi rozehřejeme olivový olej, krátce orestujeme kalamáry s krevetami a přidáme nakrájený stroužek česneku. Asi po 2 minutách vrátíme směs zpátky do misky a připravíme si náplň.

Nakrájíme oregáno, petrželku a jarní cibulku. Zasypeme strouhankou, přidáme rozšlehaná vejce a nastrouhané Pecorino. Promícháme, dokud směs nedrží pohromadě.

Těla kalamár naplníme směsí asi do dvou třetin a spojíme párátkem.

Připravíme rajčatovou omáčku: na pánvičce rozehřejeme olivový olej a orestujeme stroužek česneku a 2 šalotky. Přimícháme čerstvá nebo nakládaná rajčata a nakrájenou bazalku s rozmarýnem. Omáčku opepříme a osolíme a necháme povařit asi 20 minut.

Mezitím na olivovém oleji z obou stran pomalu orestujeme plněné kalamáry. Na talíř nandáme rajčatovou omáčku a na ni položíme opečené kalamáry, ze kterých nezapomeneme vyndat párátka.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

Článek

Prima FRESH jaro 2015  Foto:

Přivítejte jaro s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Jaro se nezadržitelně blíží a všichni milovníci jídla nedočkavě vyhlížejí úrodu čerstvých dobrot. Nejinak je tomu u nás v redakci, proto jsme pro vás připravili nové číslo...


reklama