Teď vaří šéf! II. Recepty ze 2. dílu - rýže

Černé rizoto obarví sépiový inkoust a chutná skvěle! Foto: Černé rizoto obarví sépiový inkoust a chutná skvěle!Foto: Prima/archiv

Že rýže není jen pečené rizoto z trouby nebo kopec v omáčce, jste viděli v neděli. Ve 2. dílu II. řady své kuchařské školy představil Zdeněk Pohlreich recepty z rýže. Níže jsou všechny přehledně rozepsané. Dobrou chuť.

Vše o pořadu najdete TADY

 

 

 

 

A tady jsou slibované recepty na pochoutky, připravené z rýže a podle šéfa Pohlreicha:

ČÍNSKÁ RÝŽOVÁ POLÉVKA CONGEE

ČÍNSKÁ RÝŽOVÁ POLÉVKA CONGEE. Do misky nandáme polévku, přidáme kousky masa, posypeme nakrájeným čerstvým zázvorem a jarní cibulkou a dochutíme lžící sojové omáčky.  Foto:

Suroviny:

1 šálek jasmínové rýže
4 šálky vody
kousky kuřete
zázvor
jarní cibulka
sojová omáčka
sůl

Postup:

Do hrnce dáme jeden šálek propláchnuté jasmínové rýže, zalijeme 4 šálky vody a osolíme.

Přidáme malý špalíček zázvoru a kousky kuřete. Přivedeme k varu, pak var stáhneme na minimum a necháme povařit zhruba hodinu.

Mezitím si nakrájíme jarní cibulku na kolečka a čerstvý zázvor na jemné nudličky. Když jsou kousky kuřete uvařené, vyndáme je na talíř a okrájíme maso. Do misky nandáme polévku, přidáme kousky masa, posypeme nakrájeným čerstvým zázvorem a jarní cibulkou a dochutíme lžící sojové omáčky.

SMAŽENÁ RÝŽE NASI GORENG

Smažená rýže Nasi Goreng.  Foto:

Suroviny:

2 varné sáčky rýže Basmati
3 vejce
česnek
pórek
jarní cibulka
2 chilli papričky
1 červená paprika
šunka
krevety
kuřecí maso

Postup:

Rýži propláchneme a vaříme 13 - 15 minut v osolené vodě. Uvařenou rýži dáme do misky a necháme částečně zchladnout.

Na pánvi rozehřejeme rostlinný olej. V hrnečku prošlecháme tři vejce a osmažíme je. Mícháme, dokud nejsou vajíčka vysušená a roztrhaná na drobno. Vyndáme je stranou a na čerstvém oleji orestujeme najemno nakrájený česnek a bílou část pórku. Postupně přidáváme krevety, šunku, dvě chilli papričky, jarní cibulku, nakrájenou červenou papriku a osolíme.

Když jsou krevety hotové, přisypeme do pánve zchladlou rýži a posléze usmažená vajíčka. Celou směs krátce orestujeme. Rýži je potřeba rychle míchat, aby se nepřipálila. Pro výživnější hodnotu jídla na závěr ještě přidáme nakrájené kousky uvařeného kuřete. Promícháme a můžeme podávat.

 

 RÝŽOVÝ PILAF

Rýžový pilaf. Foto:

Suroviny:

rýže
olivový olej
cibule
sušená červená paprika
vývar
pažitka

Postup:

V malém kastrůlku rozehřejeme olivový olej. Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme do zlatova. Přidáme sušenou červenou papriku, krátce promícháme a potom přisypeme propláchnutou rýži. Zalijeme vychladlým vývarem a necháme 2 - 3 minuty povařit.

Potom hrnec i s pilafem zabalíme do novin a přikryjeme peřinou. Necháme dvě hodiny odležet. Rýže v teplu krásně dojde a na chuť bude příjemně vláčná. Promícháme, nandáme na talíř a ozdobíme čerstvou pažitkou.

 

RISOTTO NERO

Černé rizoto obarví sépiový inkoust a chutná skvěle! Foto:

Suroviny:

rýže na risotto
olivový olej
šalotka
kalamáry
1 dcl bílého vína
rajčata
zeleninový vývar
1 pytlík sépiového inkoustu
oregáno
bazalka
sůl
pepř

Postup:

V kastrůlku rozehřejeme olivový olej a orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku. Pokrájíme očistěné kalamáry a přidáme je k šalotce. Opepříme, osolíme a necháme krátce orestovat, dokud kalamáry nezbělají. Potom přisypeme propláchnutou rýži a necháme ji mírně obalit olejem. Zalijeme asi 1 dcl bílého vína a poté přidáme pár nakrájených rajčat. Když se víno odpaří, přilijeme naběračku teplého zeleninového vývaru. Zmírníme var, přidáme nakrájené bazalkové listy a vmícháme sépiový inkoust. Průběžně přilíváme další teplý vývar, dokud rýže není “al dente”.

Na pánvičce mezitím zvlášť orestujeme tři rozpůlená rajčátka, chapadla kalamár a čerstvé listy oregána. Opepříme a osolíme.

Do hotové rýže přimícháme kousek másla, aby rizoto získalo krémovitou konzistenci. Nandáme na talíř a ozdobíme orestovanými rajčaty, kalamáry a oregánem.

 

RÝŽE PODLE CÍSAŘOVNY

Rýže podle císařovny. Navrch dáme nakrájené mango a trochu šlehačky. Můžeme ozdobit lístkem čerstvé máty. Foto:

Suroviny:

dlouhozrnná rýže
cca 1/2 litru mléka
kandované ovoce
mango
rum
želatina
cukr
vanilkový lusk
sůl

Postup:

V hrnci svaříme mléko se špetkou kvalitní soli. Do misky si připravíme kandované ovoce, pokapeme ho rumem a necháme chvíli nasát. V další mističce si připravíme želatinu, nejlépe plátkovou, protože není náročná na přípravu.

Propláchnutou dlouhozrnnou rýži přidáme do mléka, promícháme a přisypeme asi dvě lžíce cukru.

Vanilkový lusk rozřízneme, vyškrábneme zrníčka a oboje přidáme do hrnce.

Když se mléko odpaří a rýže je měkká, vyndáme vanilkový lusk a vmícháme kandované ovoce s rumem. Z želatiny vymačkáme přebytečnou vodu a přidáme ji do rýže. Horkou směs nandáme do připravených skleniček, necháme chvíli zchladnout a pak přemístíme do lednice.

Mezitím si v míse našleháme šlehačku. Vychlazenou rýži vyndáme z ledničky, navrstvíme nakrájené mango a navrch dáme trochu šlehačky. Můžeme ozdobit lístkem čerstvé máty a podáváme.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

Článek

Prima FRESH jaro 2015  Foto:

Přivítejte jaro s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Jaro se nezadržitelně blíží a všichni milovníci jídla nedočkavě vyhlížejí úrodu čerstvých dobrot. Nejinak je tomu u nás v redakci, proto jsme pro vás připravili nové číslo...


reklama