VIDEA Recepty na grilování pro pořádné chlapy

Hostinu odstartuje bageta s grilovanou zeleninou a sýrem provolone Foto: Hostinu odstartuje bageta s grilovanou zeleninou a sýrem provoloneFoto: Marek Dienstl

Vyzkoušejte si bagetu s grilovanou zeleninou a sýrem Provolone, vepřovou krkovičku s restovanou cibulí, grilovanou zeleninu s dresinkem z pečeného česneku a pečené vepřové ramínko. Podle šéfa Zdeňka Pohlreicha vám to půjde samo.

Vše, co by se vám mohlo hodit k pořadu Rozpal to, šéfe! můžete najít TADY

 

 

 

 

V předchozím dílu své grilovací show Zdeněk Pohlreich slíbil, že příště se bude podávat pořádný kus masa. A svůj slib dodržel. Tady jsou jeho masové recepty a nechybí ani jeden na úžasnou grilovanou zeleninku.

 

BAGETA S GRILOVANOU ZELENINOU A SÝREM PROVOLONE


Suroviny:

 

bageta
lilek
cuketa
sýr Provolone
rozmarýn
šalvěj
olivový olej
 
na pesto:
česnek
piniové oříšky
sušená rajčata
bazalka
petrželka
olivový olej
citronová kůra
sůl

 

Postup:

Lilek nakrájíme na plátky, posolíme a necháme zhruba 15 minut vypotit. Přidáme k němu ještě nakrájenou cuketu, osolíme a opepříme, pokapeme olivovým olejem a opečeme na grilu. Grilovanou zeleninu přendáme do mísy a posypeme čerstvě nasekanými bylinkami.
Teď si připravíme pesto: v hmoždíři zpracujeme nasekaný česnek, bazalku, petrželku, sušená rajčata, piniové oříšky, olivový olej, citronovou kůru a sůl.

Bagetu rozpůlíme, pokapeme olivovým olejem a necháme chvíli opéct na grilu. Pak ji potřeme pestem a vrstvíme na ni orestovanou zeleninu a nakrájený sýr. Naporcujeme a podáváme.

 

KRKOVIČKA S RESTOVANOU CIBULÍ


Suroviny:

vepřová krkovička
cibule
česnek
máslo
oregano
tymián
ocet
olivový olej
sůl
pepř
chleba

 

Postup:

Maso nakrájíme na plátky a osolíme, opepříme z obou stran. Ke krkovičce připravíme restovanou cibuli – ve woku rozehřejeme olej, necháme rozpustit máslo, orestujeme na něm cibuli, přidáme nasekaný česnek, tymián a oregano. Osolíme a opepříme a cibuli necháme zkaramelizovat. Pak přilijeme kapku octa, promícháme a sundáme z grilu.

Na rozehřátý gril vložíme krkovičku a pečeme z obou stran. Pak přidáme nakrájený chleba a necháme ho také chvíli opéct.

Opečené maso vložíme k cibuli, aby nasákla vypečenou šťávu. Chleba potřeme česnekem, položíme na něj zkaramelizovanou cibuli a navrch krkovičku.

 

 

GRILOVANÁ ZELENINA S DRESINKEM Z PEČENÉHO ČESNEKU


Suroviny:

 

chřest
čekanka
cuketa

paprika
rajčata
houby
olivový olej
citronová šťáva
petrželka
bazalka
rozmarýn
sůl
pepř
 
na čerstvou zeleninu:
papriky
rajčata
jarní cibulka
1 červená chilli paprička
1 zelená chilli paprička
 
na dresink:
česnek
2 žloutky
citronová šťáva
olivový olej
sůl

 
Postup:
Celou paličku česneku rozkrojíme napůl. Připravíme si alobal, na který nasypeme sůl, pokapeme ho olivovým olejem, pak na něj položíme česnek okrojenou částí dolů, zabalíme a dáme péct na gril.

Z chřestu odkrojíme tvrdé konce, čekanku rozkrojíme napůl, papriku zbavíme jádřince a rozčtvrtíme, cuketu nakrájíme na plátky, rajčata rozpůlíme. Všechnu zeleninu osolíme a opepříme a vložíme spolu s houbami na gril.

Na dno mísy nasypeme sůl, pepř, nakrájenou petrželku, bazalku a rozmarýn. Potom pokapeme olivovým olejem a citronovou šťávou.

Orestovanou zeleninu obalíme ve směsi, kterou jsme si připravili v míse.

Teď si připravíme dresink: z grilu vyndáme upečený česnek, jednotlivé stroužky oloupeme a spolu s olivovým olejem a solí rozmělníme v hmoždíři. Pak utřený česnek přendáme do mísy a přidáme k němu dva žloutky, citronovou šťávu a pepř. Postupně přiléváme olivový olej a vyšleháme dresink.

Jako alternativu ke grilované zelenině si připravíme ještě zeleninu čerstvou – nakrájíme papriky, rajčata, jarní cibulku, přidáme nakrájené chilli papričky a všechno dohromady promícháme v míse.

PEČENÉ VEPŘOVÉ RAMÍNKO


Suroviny:

vepřové ramínko
2 cibule
2 mrkve
2 chilli papričky
ocet z červeného vína
balzamiko
drůbeží vývar
rozmarýn
šalvěj 
na marinádu:
5 stroužků česneku
tymián

oregano
olivový olej
čerstvý pepř
sůl

 
Postup:

Nejdříve si v hmoždíři připravíme směs koření: čerstvý pepř, sůl a nasekaný česnek rozmělníme. Ramínko potřeme nejdřív solí, potom směsí koření. Pak maso posypeme tymiánem a oreganem a pokapeme olivovým olejem. Na závěr na něj pokrájíme ještě čerstvý rozmarýn a šalvěj.

Rozpálíme gril a maso necháme zprudka opéct – nejdříve ze strany, kde je kůže, pak otočíme a opečeme i z ostatních stran. Průběžně potíráme zbytkem marinády.

Po chvíli maso vyndáme a na gril vložíme hrnec, ve kterém necháme rozehřát olivový olej a orestujeme na něm nakrájenou cibuli a mrkev. Hrnec sundáme z grilu a pak k základu přidáme maso, posypeme ho nakrájenou chilli papričkou, podlijeme octem z červeného vína, balzamikem a drůbežím vývarem.

Hrnec vrátíme zpátky na gril, přikryjeme ho pokličkou a necháme pomalu péct.

Upečené maso vyndáme, nakrájíme ho do mísy a pak zalijeme vypečenou šťávou, kterou jsme nechali na grilu ještě chvíli povařit. Můžeme podávat.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

 

Svěží léto můžete prožít také u grilu i v kuchyni. Inspirujte se úžasnými recepty v novém čísle magazínu Prima Fresh. Právě je na trhu!

Článek

Prima FRESH léto 2015  Foto:

Užijte si léto s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Uteklo to jako jarní deště a právě vychází zbrusu nové letní číslo časopisu Prima Fresh, které je plné skvělých receptů a nápadů, jak si užít léto.


reklama